„Klubrádió
Reggeli gyors

Súlyosan érintette a gyerekek fogazatát a járványban, hogy nincs szűrés

2/09/2021 13:51

| Szerző: Klubrádió

Egyre drágább a fogorvos, miközben a koronavírus miatt a gyerekek körében sokaknak romlott a foga. Mi lesz azokkal, akik nem tudják megfizetni a magán fogorvost? És mi várható a negyedik hullámban?

 

Dúl Zoltán szombathelyi alapellátó fogorvos a Reggeli gyorsban beszélt a fogorvosi költségek brutális emelkedéséről és arról, hogy milyen változásokat hozott a rendszeres fogászati szűrések felfüggesztése a járványban.

2021. szeptember 02. Reggeli gyors - részlet 21.09.02. Dúl Zoltán
11:15
00:00

"A fogászat nemzetközi piacon dolgozó iparág. Az alapanyagnak, az eszközöknek világpiaci ára van, ezért az euro-forint árfolyam is befolyásolja" - mondta a szombathelyi fogorvos. Ez azt jelenti, ha a forint gyengül, minden megdrágul, de ha Kínában picit nehezebbé válik a gyártás, akkor is emelkedni fog az ár, mondta a kitettségről.

A magyar fogászat ugyanazt a szolgáltatás nyújtja, mint a nyugati országokban, a magyar fogorvosi rendelők csak a munkabéreken, az emberanyagon tudnak spórolni. Ha viszont az anyagárak nőnek, az megjelenik az árakban.

 
Fogorvos
Pixabay
 

Dúl doktor sorolni kezdte, hogyan szabadultak el az árak a koronavírusos időszakban. Például a kesztyűknél két év alatt 190%-os drágulást tapasztaltak, a gyökértömő anyag két év alatt 62%-ot drágult, de még az átlagos tömőanyagoknál is 17%-os drágulás volt. "Mindenhol 15, de van, hogy 200%-os drágulások vannak. Ez a fogászaton meg fog jelenni"

Mi a helyzet az állami árakkal? Dúl szerint az állami finanszírozású rendszerben, az SZTK-k nem tudják a piaci árváltozást átvezetni a saját áraikban, ezt még ki kell dolgozniuk. A fogászat finanszírozása nem változott az elmúlt 10 évben, bár némi támogatást kaptak, de szerinte most az is előfordulhat, hogy az állami fogászatok a jövőben nem olyan jó minőségű anyaggal, mint a magán praxisok, és nem is annyi beteget tudnak majd ellátni, mint korábban

Pedig a fogain egy ember sorsa múlhat. Az esztétika, az a pár fog, ami látszik, nagyon nagy kihatással van arra is, hogy milyen benyomása lesz az embereknek, ami egy állásinterjún döntő lehet. Aki nem teheti meg az esztétikus fogazatot, komoly piaci hátrányba kerül. Szerencsére az állami fogászatok jól dolgoznak, csak éppen több hetes, vagy több hónapos várólistát kell kivárni, mondta doktor Dúl.

A koronavírus járvány súlyosan érintette az emberek fogazatának állapotát. Dúl szerint a gyerekek fogai rosszabb állapotban vannak, mint előtte, aminek az egyik oka, hogy 2020 márciusban Kásler Miklós miniszter megszüntette a rendszeres fogászati szűrést. Ez az iskolákban azt jelentette, hogy "a második félév már nem volt szűrhető a 19/20-as tanévben. Az előző tanévben pedig csupán másfél hónapig lehetett szűrővizsgálatot csinálni, utána a teljes tanév elveszett, mondta. Vannak gyerekek, akiket két éve nem látott fogorvos. "Sokkal több az elhanyagolt fogazattal, nagyon tragikus, előfogfájással, feldagadással megjelenő gyerek".

"Meg lesz a böjtje annak, hogy a szűrések elmaradtak, és hogy a gyerekek nem kapták meg a szükséges instrukciókat". Szerinte a 4. hullám eléri, hogy valaki 3 évig nem kap ellátást, aminek hosszú távú következményei lehetnek, hacsak a szülő bele nem néz a gyerek szájába.