„Klubrádió
Reggeli gyors

Salvini és Morawiecki szövetségét keresi Orbán

31/03/2021 08:00

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

A Néppárthoz képest is jobboldali szövetség kialakításáról tárgyal csütörtökön Matteo Salvini olasz, és Mateusz Morawiecki lengyel politikusokkal. A Reuters szerint 2022-es választásokon először néz szembe Orbán egy egységes ellenzékkel. Az EurActivnak is feltűnt, hogy a Médiatanács, amely megvonta a Klubrádiótól a frekvenciát kizárólag a Fidesz embereiből áll.

2021. március 31. Reggeli gyors - Lapszemle 21.03.31. Kárpáti János
05:14
00:00

Először is egy tegnapi bejelentés egy holnapi hírről. A Reuters beszámol arról, hogy Orbán Viktor csütörtökön Budapesten találkozik és szövetség létrehozásáról folytat megbeszélést Matteo Salvinivel, a Liga elnevezésű olasz jobboldali párt vezetőjével, valamint Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel, aki a Jog és Igazságosság, a PiS politikusa. A londoni székhelyű hírügynökség háttérmagyarázata szerint Orbán nacionalista politikájára már régóta úgy tekintettek, mint amely jobban illik az Európai Néppárttól jobbra álló pártcsaládokba, így a Konzervatívok és Reformerek vagy pedig az Indentitás és Demokrácia elnevezésű frakcióba. A lengyel PiS az előbbiben, a Liga az utóbbiban található – miként egyébként a Marine Le Pen vezette francia Nemzeti Tömörülés is. Orbán, aki saját közlése szerint új konzervatív európai csoportosulás létrehozására törekszik, jövőre választások elébe néz, és most első ízben egyesült ellenzék áll vele szemben – emlékeztet a Reuters.

Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki találkozója Budapesten
 
Orbán MorawieckiFotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 

Európa mai nacionalistái és jobboldali konzervatívjai nem ártalmatlan őrültek

Lengyelország jobbra sodródásáról egyébként terjedelmes, irodalmi és kultúrtörténeti kitekintésekben igen gazdag cikk jelent meg a Frankfurter Rundschauban Artur Becker német-lengyel származású, lengyelországi születésű, de 1985 óta Németországban élő írónak a tollából.

Az írás foglalkozik egyebek közt a nyomtatott média úgynevezett újralengyelesítésének a kérdésével. Felidézi, hogy Boguslaw Chrabota, aki Legyelország leggyakrabban idézett napilapjának, a Rzeczpospolitának a főszerkesztője, egy tavaly decemberi interjúban azt mondta: egy ásványolajvállalat ne legyen lapkiadó. Valóban, normális esetben ne legyen, de ez ma nem érvényes Lengyelországban, Magyarországon vagy Oroszországban – fűzi hozzá ehhez Becker a maga kommentárját. Chrabota ugyanis ezzel a megjegyzésével ugyanis az Orlen lengyel olajvállalatra utalt, amely nagy szerepet játszott négy lengyel helyi lap kiadói jogainak a visszavásárlása során: e lapok korábbi tulajdonosa a Passaui Kiadócsoport volt, tehát „megint a gonosz németek” – írja Becker.

A szerző hangsúlyozza: naivitás lenne azt állítani, hogy Európa mai nacionalistái és jobboldali konzervatívjai egyszerűen epigonok lennének, vagyis ártalmatlan őrültek, akiket rabul ejtettek letűnt idők eszméi, és örökösen csak nosztalgiáznak. Sajnos nem ez a helyzet – írja. Szerinte túl gyakori az a vélekedés, hogy az olyan politikusok, mint Jaroslaw Kaczynski vagy Orbán Viktor, 19. századiak lennének. Nem, ők nagyon is a mában élnek.

Klubrádió 92,9 és semmi
 
Klubrádió 92,9 és semmi
 

Külföldön is téma a magyar médiahelyzet

Még a médiaviszonyoknál maradva, felhívom a figyelmet arra, hogy az EurActiv brüsszeli uniós hírportál közli magyarországi partnerének, a Telexnek az angol nyelvű, igen részletes, átfogó áttekintését a magyar médiahelyzetről. Mivel ez nem külföldi orgánum saját véleményét tükrözi, hanem magyar cikk átvételéről van szó, itt a külföldi lapszemlében nem ismertetem aprólékosan a megállapításait. Arra azonban kitérek, hogy az EurActiv mit emelt ki az írás lényegeként a bevezető szakaszban a tájékozódni kívánó európai olvasó számára. Két dolgot. Az egyik, hogy a Médiatanács kizárólag a Fidesz embereiből áll. A másik, hogy ez a Médiatanács megvonta a frekvenciát a Klubrádiótól.

Netanjahu - egy túlélőművész játékairól

Végezetül néhány mondat arról, hogy a bécsi Der Standard Lendvai Pál cikkét közölte – idézem a címet – egy túlélőművész hatalmi játékairól. Nem, a szerző ezúttal nem Magyarországról írt, hanem az Izraelben tartott újabb, egyértelmű győztest ezúttal sem eredményező parlamenti választásokról, és azok nyomán Benjamin Netanjahu miniszterelnök kormányon maradásának esélyeiről.

Lendvai tragikomédiának nevezi, hogy a két év leforgása alatt negyedszer megrendezett választás eredményeként sem a Netanjahu körüli jobboldali szövetség, sem a baloldaltól a szélsőjobbig terjedő heterogén ellenzék nem képes fölébe kerekedni a másiknak.

A 71 éves Netanjahunak, aki összesen másfél évtizedes hivatali idejével csúcstartó az eddigi izraeli kormányfők között, és aki pótolhatatlanként igyekszik elfogadtatni magát, április 5-étől folytatódik a pere, amelyben csalással, sikkasztással, vesztegetéssel vádolják. Ennek ellenére nem gondol a visszavonulásra, és lehetséges koalíciós partnereinek kész bármit megígérni. Lendvai azt valószínűsíti, hogy Netanjahu meg tudja majd nyerni az ultrajobboldali telepespártiakat, és akkor létrejöhet a zsidó állam eddigi történetének legjobboldalibb kormánya, ami súlyos következményekkel járhat a palesztinokkal való megbékélési tárgyalásokra nézve. A szerző szerint ugyanakkor a patthelyzet fennmaradása, illetve egy ötödik választás kiírása már aláásná a demokráciába vetett bizalmat, és a szélsőségeseket erősítené.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi fotó: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Reggeli gyors
21.03.31. 6:00
Riporter: Kárpáti János