„Támogassa
A lényeg

Sajtótájékoztató sajtó nélkül?

10/09/2021 10:13

| Szerző: Klubrádió

A Klubrádió értesülései szerint a Külgazdasági- és Külügyminisztérium magyar újságírók helyett a saját munkatársaival kívánja feltöltetni a ma estére tervezett közös magyar-francia külügyminiszteri sajtótájékoztató hallgatóságát. A rádió információi szerint nem kapott meghívót a Népszava, a HVG, a Telex és az Euronews budapesti szerkesztősége sem.

Jean-Yves Le Drian ma érkezik Budapestre, hogy személyesen tárgyaljon Szijjártó Péter külügyminiszerrel, egyebek mellett a magyar diplomácia magatartásáról az Európai Unióban, a közös európai költségvetésről, az emberi jogok, a sajtószabadság tiszteletben tartásáról és más, Párizs számára fontos témákról.

A Klubrádió értesülései szerint a külügyminisztérium a kellemetlen újságírói kérdések megelőzése érdekében inkább a saját munkatársaival készül feltölteni a sajtótájékoztató székeit.

Mindez példátlan gyakorlat az Európai unió tagországaiban, újabb bizonyítéka annak, hogy a magyar kormány akadályozza a sajtó munkatársait feladatuk elvégzésében. A Klubrádió is kért akkreditációt a magyar-francia sajtótájékoztatóra, de a külügyminisztérium még csak nem is válaszolt a kérésünkre. Így a Klubrádió értesülései szerint nem kapott meghívót a Népszava, a HVG, a Telex és az Euronews budapesti szerkesztősége sem.

 
Külügyminisztérium Fotó: Klubrádió/KaLász