„Köszönjük,
Reggeli gyors

Republikon: Nagy kihívás az ellenzéknek, hogy az egyharmadát feltornázza

12/05/2022 10:49

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

A napokban bejelenti Orbán Viktor az ötödik kormányát. Szerdán már kitettek egy fotót a kormányfő Facebook-oldalára, amelyen feltehetően a következő kormány miniszterei láthatók egy asztalnál. A Karmalitában készülődő kormányról, kremlinológiáról, és a legfrissebb közvélemény-kutatási adatokról Mikecz Dániel, a Republikon Intézet vezető kutatója beszélt a Reggeli gyorsban.

2022. május 12. Reggeli gyors - részlet 22.05.12. Mikecz Dániel
08:48
00:00

Szerdán egy fotót tettek ki a miniszterelnök Facebook-oldalára, amin "sejthetően" az 5. Orbán-kormány miniszterjelöltjei ülnek egy ebédlőasztalnál. Nagy meglepetések nincsenek, hiszen az már korábban is felmerült, hogy Lázár János és Navracsics Tibor visszatérhet a kormányba, mondta Mikecz Dániel, a Republikon Intézet vezető kutatója a Reggeli gyorsban. Ami szerinte inkább meglepetés, hogy a fényképen ülők száma alapján növekszik a minisztériumok száma.

 
 

 

Mikecz szerint a korábbi Orbán-kormányoknál "igen kevés minisztérium volt". Szerinte arra is lehet a kép alapján következtetni, hogy "az Emberi erőforrások minisztériumához (Emmi) tartozó hatáskörök még jobban szét lesznek osztva", ilyen szempontból tehát megszűnik mint csúcsminisztérium, állapította meg Mikecz, aki azt mondta, ez azt is jelezheti, hogy mik lesznek a következő kormányzás irányai.

Felállhat egy humán innovációs minisztérium is, ahova a közoktatás, a munkaügy és ilyen szempontból a szociális ügyek mehetnek át az Emmi-ből. Mikcez felhívta a figyelmet, hogy a járvány alatt látható volt, hogyan változtak a felelősségi jogkörök a tárcáknál, és már abból sejthető volt, hogy lesz valamilyen változás az egészségüggyel és az oktatással kapcsolatban.

Ugyanakkor azokból a minisztériumi elnevezésekből, amik a sajtóban keringenek, nem lehet arra következtetni, hogy pontosan milyen feladatok tartoznak majd oda. Elképzelhető, hogy valamilyen humán minisztériumhoz fog tartozni az egészségügy, és lehet az is, hogy az történik majd vele, mint az oktatással, hogy szétvált a szakoktatás, a közoktatás és a felsőoktatás, ezek különböző helyekre kerültek, úgy az egészségügynél is elképzelhető egy ilyen fajta átszervezés, és a különféle szakellátások a különböző minisztériumokhoz kerülnek, mondta.

Arról is beszéltek a Reggeli gyorsban, hogy mi lehet Navracsics Tibor feladata, ha "bejön a kormányba", hiszen Varga Judittal együtt mindketten inkább az igazságügyhöz értenek. A Völner-ügy után még az volt a kérdés, hogy mennyire erős Varga Judit pozíciója a kormányban, és mennyire viheti tovább az igazságügyi tárcát. De mind a ketten lehetnek akár EU-s ügyekben is felelősek. A fényképből - nem Az utolsó vacsora, hanem az - "az első vacsora képéből ez nem derül ki".

Mikecz szerint Navracsicsnak létezik egy megfontolt, EU-s bürokrata imázsa, de egy harcias fideszes frakcióvezető szerepe is volt, így a pártbeli múlt Mikecz szerint "nem feltétlenül határozza meg valaki későbbi karrierjét a Fideszen belül". Orbán azt szokta mondani, hogy nem az emberhez keresnek feladatot, hanem a feladathoz embert, ami Mikecz szerint azt jelenti, hogy a HR-stratégiának megfelelően nem a múltbeli érdem számít, hanem hogy milyen feladatot képes a jövőben ellátni. És természetesen "a szakmai tudás mellett a lojalitás fontos szerepet játszik. Látjuk, hogy korábban első számú Fidesz-vezetők olyan pozíciókba kerülnek, amik ugyan szimbolikusak, akár médiamegjelenéssel is járnak, de valódi döntési jogkörrel nem járnak együtt".

Szó esett a legfrissebb közvéleménykutatásról, ami szerint a Fidesz még növelte is az előnyét a választási eredményéhez képest. Mikecz szerint észrevehető a győzteshez húzás. Ami viszont új, hogy a választások előtti közvélemény-kutatások során együtt mérték az ellenzéket, ezért nem látszottak a pártpreferenciák, de a mostani kutatásból az látszik, hogy önmagában egyedül a DK és a Momentum az, amely képes lenne jelentősebb választási eredményt elérni, mondta Mikecz. Szerinte a választáson kiderült az is, hogy az egyharmad-kétharmad arány nemcsak a mandátumszámítás miatt alakult ki, hanem a választói preferenciák szintjén. "Nagy kihívás lesz az ellenzéknek, hogy az egyharmadát hogyan fogja tudni feltornázni legalább egy olyan pozícióba, hogy látszódjon, hogy létezik társadalmi támogatottsága a politikának, amit ők képviselnek.