„Támogassa
Reggeli gyors

Rékassy: Rendezni kell a magán és közfinanszírozott egészségügy viszonyát

21/02/2024 14:46

Márciusban várható egy újabb kórház adósságrendezés, átalakul az intézmények finanszírozása, és rendezik a köz és állami ellátások viszonyát – egyebek mellett erről beszélt Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár a Magyar Kórházszövetség keddi konferenciáján, és erről faggattuk Rékassy Balázs orvost, egészségügyi szakmenedzsert a Reggeli gyorsban.

2024. február 21. Reggeli gyors - részlet 24.02.21. Rékassy Balázs
17:04
00:00

"Takács Péter tegnap a Kórházszövetség konferencián bejelentette: rendezni kell a magán és a közfinanszírozott egészségügy viszonyát - mondta Rékassy Balázs. - Idáig ugye az volt a politikai szlogen, hogy ketté kell választani ezt az egészet, hát ehhez képest most egy óriási változás, hogy akkor rendezni kell a viszonyát, és az OEP, azaz mai nevén NEAK (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő) mellett a finanszírozott szolgáltatást a magánszolgáltatónál is igénybe lehet venni."

"A szakmában mi egészségpolitikával, vagy egészséggazdaságtannal foglalkozó emberek - mondta Rékassy - már évek óta azt mondjuk, hogy persze, ez a trend, ez a nyugati szint, hogy a biztosító az legyen valódi biztosító, nézze meg, hogy hol milyen a társadalom igénye, nézze meg, hogy hol van kapacitás, hol van minőségi szolgáltatás, és ő szerződjön, ne a betegnek kelljen. Ez a pozitív része. Kicsit elkeserítő két szempontot mondhatok, az az, hogy baromi sok pénzbe kerülne. Tehát nem tudom, hogy hol van ehhez az egészhez a forrás. A másik az, hogy attól, hogy még, hogy Takács Péter azt mondta, attól még nem biztos, hogy ezt a kormány is jóvá fogja hagyni. A harmadik szempont meg, hogy ha én összeesküvéshívő akarok lenni, akkor egy trendet tudunk levetíteni. Hagyjuk lerohadni a közfinanszírozott szolgáltatást, hagyjuk megnőni a magánellátást, hagyjuk azt, hogy a NER betegye a lábát egy új iparágba, lásd magánegészségügyi szolgáltató, majd azt mondjuk, hogy ja, hát akkor közpénzből megtámogatjuk ezt az új növekvő, immár NER által birtokolt vagy részben birtokolt iparágat." (Takács Péter államtitkár legutóbb arról beszélt a kórházi leépítésekkel kapcsolatban, hogy nem kell minden megyébe szemészet.)

Mindenképpen át kellene nézni a közfinanszírozásnak az értékeit Rékassy szerint, és meg kell állapítani a valós költségeket, és valós költségekkel kell finanszírozni mindkét rendszert, a közfinanszírozottat, és ha be akarjuk vonni a magánellátást, az valós költségeken legyen megfinanszírozva, tehát valóban annyiért, amennyibe kerül.

"A jó hír, az az, és ez Takács Péternek az érdeme végre, tette hozzá -, hogy hosszú-hosszú évekig nem volt, aki foglalkozzon azzal, hogy valóban egy kórházban mennyibe kerül például egy csípőműtét. 10-20 évvel ezelőtt megállapították, hogy a csípőprotézisért 600.000 és 800.000 forint között fizet a biztosító műtött típustól függően. Egy kórház ma 800.000 forintot kap egy csípőprotézis műtétért, miközben egy magánklinikán 2 millió alatt nem úszom meg ezt az egészet. Valószínű, hogy azért került 2 millióba a magánklinikán, mert valóban ennyi a költsége, plusz van profitja a tulajdonosnak, plusz van marketingköltsége, de másik oldalon a magánklinika is igyekszik hatékonyan működni. Tehát valahol ebből jelzésértékű az, hogy a csípőműtét ára az nem 600-800 ezer forint, hanem valahol 2 millió alatt, másfél millió környékén lehet.

Először is elindított Takács Péter egy ilyen projektet, amely felméri ma a magyar kórházakban, hogy akkor elhasználtunk két méter varrófonalat, elhasználtunk két gumikesztyűt, evvel elszórakozott három sebész 38 percig, és felméri ezeknek a költségét. Ezt mindenképpen meg kell tenni, és ez egy jó irány. Majd ennek a végén az fog kijönni, hogy ja, a kórház finanszírozásra kellene még körülbelül 200-300 milliárd forint alsó hangon."

Tehát jó az a trend Rékassy szerint, hogy elkezdte Takács Péter nézni, mi a valós költsége a dolgoknak majd aszerint finanszírozzuk őket. Abba kell hagyni ezt a két sávos finanszírozást, vissza kell térni a teljesítményfinanszírozásra. 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Rékassy Balázzsal
2024.02.21., szerda 7:40
Riporter: Para-Kovács Imre