„Klubrádió
A lényeg

Rangos díj kollégánknak, Nemes Gábornak

11/05/2020 15:45

| Szerző: Klubrádió/Média1

Tavaly Kárpáti János kollégánk kapott Európánkért díjat külpolitikai tudósításaiért, idén egy másik munkatársunk, a Barcelonában élő Nemes Gábor munkáját jutalmazták.

A MÚOSZ külügyi szakosztálya 2019-ben alapította az Európánkért díjat, amit tavaly az EUrológus, Halmai Katalin és kollégánk, Kárpáti János kaptak meg. Idén ismét egyik kollégánkat érte a megtiszteltetés, a kuratórium az Euronews Budapesti Irodája kollektívája mellett Nemes Gábort, rádiónk brüsszeli tudósítóját tartotta érdemesnek a díjra, amit a járványhelyzet miatt nem személyesen adtak át ezúttal, hanem a muosz.hu-n hirdettek ki.

A Barcelonában élő Nemes Gáborról szóló laudációt, a tavalyi díjazott Kárpáti János írta meg, ebből egy részlet: 

„A politika világában sokan imádják a saját hangjukat, igyekeznek úgymond hatásosan beszélni. És ezt a „náthát” néha a tudósító is elkapja. Nem úgy Nemes Gábor, aki ha beszél, nem érzed, hogy mikrofon van előtte, hanem az a benyomásod, hogy beszélget veled. Tényszerűség, tárgyszerűség, szobrok kíméletlen leemelése a talapzatról, cseppnyi irónia. Semmi harsányság. Minden egyes tudósításának a meghallgatása után egy icipicivel tényleg többet tudsz a világról, legalábbis kevésbé dőlsz be a jelszavaknak.”

A Klubrádió munkatársai egyhangúlag gratulálnak Gábornak, aki hosszú szakmai múltra tekinthet vissza: rádiós tudósítói munkáját Berlinben kezdte, majd tudósított Varsóból, Bonnból, Pekingből és Moszkvából, később brüsszeli tudósító lett. Objektív, pontos és szórakoztató külpolitikai tudósításait rádiónk fontos szellemi értékei közé soroljuk.

Az e heti Dobszerdában Váradi Júlia vendége Nemes Gábor lesz.

A MÚOSZ Kül- és Biztonságpolitikai Szakosztálya által alapított Európánkért díjat azok az újságírók, illetve szerkesztőségek, rovatok, kiadók, intézmények kaphatják, akik/amelyek a szakosztály jelölései és a kuratórium döntése alapján kiemelkedően sokat tesznek az Európai Unió, kontinensünk népei, az európai eszme, értékek és folyamatok megismertetése érdekében.