„Klubrádió
A lényeg

Rákay Philip üzent a Most vagy soha! kritizálóinak

20/03/2024 15:27

| Szerző: Klubrádió

A Most vagy soha! alkotója a közösségi oldalán vágott vissza a történelmi hűséget kritizálóknak, köztük Hermann Róbert történésznek, aki korábban az Indexnek számolt be arról, hogy a produkció egyes cselekményszálai történelmileg miért nem állják meg a helyüket.

"Üzenet a történelmi hűség miatt okoskodóknak, akik között Széchenyi-díjas történész éppúgy akad, mint balos filmkritikus és önjelölt hobbitudós" -írta Rákay Philip. "A filmes nem történész, a történész pedig nem filmes. Ennyire egyszerű ez. A „mindenszarizmus” balos kritikusait meg hagyjuk is, megvan azoknak a saját bajuk"- tette hozzá. Eszerint ő filmesnek tartja magát.

Hermann Róbert, a március 15. alkalmából Széchenyi-díjjal kitüntetett tudós szerint szemmel láthatóan nem volt történész szakértője a filmnek, a stáblistát átolvasva legalábbis egyetlen történész neve sem bukkan fel ilyen minőségben. Saját magát felfedezte a „Külön köszönet” rovatban, ami talán egy néhány éve Rákay Philippel lefolytatott beszélgetés következménye lehet. "Ez pedig nagyon kínos, egy hatmilliárd forintos film büdzséjébe bele kellett volna férnie" - mondta a történész. "Az IMDb-n jelenleg a tízes skálán 1,5-ön áll a film értékelése 13 ezer vélemény beérkezése után. Ezt én azért túlzottan pocsék, mondhatni, érzelemvezérelt minősítésnek tartom - tette hozzá a történész -, hiszen ha az Aranybulla 1,1-et kapott, akkor azért a Most vagy soha! legalább egy 5-ös, vagyis közepes osztályzatot megérdemelt volna. A Most vagy soha! legalább megpróbált film lenni, amit az Aranybulláról aligha mondhatunk el."

Március 14-én debütált a mozikban a Most vagy soha! című, Lóth Balázs, Szente Vajk, Rákay Philip és Kis-Szabó Márk által jegyzett alkotás. A film története egyetlen nap eseményeit dolgozza föl, az 1848. március 14. és 1848. március 15. közötti pesti és budai eseményeket. A produkció alig néhány nap alatt a 10-ből 1,4-es értékelést kapott az iMDb-n, ennek ellenére viszont rekordbevétel folyt be belőle. A nyitó hétvégén ugyanis 75 551 nézőt vonzott a magyarországi mozikba – több iskola diákjának kötelező jelleggel kellett megtekintenie a produkciót –, 162 millió forint bevételt hozott az első három nap a 6 milliárd forintból készült mozi.