„Támogassa
A lényeg

Pillanatok alatt vége lett a támadó orosz rakétás egységnek

28/02/2022 18:30

| Szerző: Klubrádió

Az egyik ukrán tájékoztató oldal tette közzé a Twitteren az alábbi videót, amely egy orosz harci jármű kilövését mutatja. A felvételt vélhetően az akciót kivitelező távirányításos fegyver, egy Bayraktar típusú, török gyártmányú UCAV (Unmanned Combat Aerial Vehicle), azaz ember nélküli, felfegyverzett drón készítette. Ezekből néhányat vásárolt Ukrajna, és már korábban is bevetette őket. A videón egy BUK típusú (NATO kód: SA-11) önjáró légvédelmi rakétás járművet semmisítenek meg. A BUK arról hírhedt, hogy 2014-ben az oroszok ezzel lőtték le a Malaysian Airlines 017-es számú járatát teljesítő Boeing B-777 típusú gépet a kelet-ukrajnai harcok idején.

Nyilván a közzétett videó eredetiségét nem tudjuk ellenőrizni, de logikus magyarázatot adna arra, hogy miért tudtak az ukránok szétlőni eddig elég sok orosz harcjárművet és miért lassú az oroszok előrehaladása Harkov és Kijev térségében.

A török importdrónokról az azeri-örmény háború legutóbbi nagyobb összecsapásaiban, 2020 őszén is kiderült, hogy rendkívül hatékony fegyverek, ráadásul gyakran akkor is orosz gyártmányú felszerelések ellen vetették be őket. Azerbajdzsán hadserege ekkor néhány hét alatt döntő győzelmet tudott aratni a területéből harminc évvel korábban kiszakadt Hegyi-Karabahot és környékét tartó örmény erők felett. A harcok menetét elemzők szerint meghatározta, hogy az azeriek drónokat vetettek be. A nagy tömegben és folyamatosan harcba küldött távirányítású fegyvereket – volt hogy egyszerre több tucattal támadtak egy helyen – Azerbajdzsán jelentős részt Törökországból szerezte be, de a Bayraktar típusú eszközökön kívül vásárolt csúcstechnológiás drónokat Izraeltől is. Ezekkel többek közt örmény tankokat, ágyúkat, erődítményeket és orosz gyártmányú S-300-as légvédelmi rakétarendszert is megsemmisítettek.

 
 BUK típusú önjáró légvédelmi rakétás jármű Forrás: Wikipedia