„Támogassa
Esti gyors

Perintfalvi: Óriási öngól volt a gyónásról szóló törvényjavaslat

9/05/2024 07:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A gyónási titok szabályozásáról szóló módosító javaslat óriási öngól volt olyan helyzetben, amikor a kegyelmi botrány eleve törést okozott a Fidesznek – véli Perintfalvi Rita teológus, közgondolkodó.

2024. május 08. Esti gyors - részlet 2024.05.08. Perintfalvi Rita
07:20
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, nem támogatja a Fidesz Dunai Mónika, a párt egyik frakcióvezető-helyettese által benyújtott törvényjavaslat a gyónási titokra vonatkozó részét. A párt közleménye szerint az erre vonatkozó jelenlegi szabályozás elegendő, módosítása szükségtelen.

 
Perintfalvi Rita
A fotót Perintfalvi Rita engedélyével használjuk.
Fotó: Szűts Pál
 

"Az, hogy bejelentési kötelezettségük van az egyházi személyeknek is, mindenképpen nagyon fontos dolog. Ez eddig is így volt a gyermekvédelmi törvény alapján, viszont, ami hiányzott, és amit nagyon sok áldozat esetében tapasztaltam, hogy ennek nem volt különösebb foganatja, hiszen nem volt büntethető ennek elmulasztása" – mondta az Esti gyors szerdai adásában Perintfalvi Rita teológus, közgondolkodó. Perintfalvi, aki könyvében az egyházon belül elkövetett szexuális büncselekmények áldozatainak néhány történetét gyűjtötte össze, elmondta, tudomása van olyan esetről, amikor egy áldozat nem gyónás során számolt be egy egyházi elöljárónak, ami vele történt, és az elöljáró nem vitte tovább az ügyet semmiféle hatósághoz.

Ez a szabályozás változna a tervezet értelmében egy két éves szabadságvesztési tétellel, amely módosítást Perintfalvi üdvözöl.

A gyónás komplex dolog, töbféle törvény szabályozza. Egyfelől, a Vatikán és a magyar állam közt létrejött egy megállapodás, amely biztosítani törekszik, a lelkiismereti szabadságot és ennek részeként a gyónási titkot. Perintfalvi szerint ha egy pap tudomást szerez egy bűncselekményről gyónás során, akkor erről nem köteles jelentést tenni, sőt, bíróságra sem idézhető be tanúskodni ilyen esetben a jelenlegi magyar jogállás szerint. Hozzátette, ezért meglepte, hogy ezt miért kellett újra felhozni, hiszen "ez a szabadság szavatolva van az egyház számára", "mintha hergelni akarnák az ellenzéki közvéleményt a választások előtt".

"Ez a módosító javaslat óriási öngól volt, főleg olyan helyzetben, amikor a kegyelmi botrány hatalmas törést okozott a Fidesz számára" – jegyezte meg, hozzátéve, mintha ezt a hibát megfejelték volna a javaslattal.

A gyónási titok kérdésében fontosnak tartaná Perintfalvi, ha az egyházon belül elindulna egy diskurzus a témában. Hans Zollner jezsuita teológus, pszichológus, aki sokáig volt a pápai gyermekvédelmi intézet vezetője, aki kidolgozott egy cselekvési tervet. Ennek értelmében az a pap, aki gyónás során egy bűncselekményről értesül, megkérheti a hívet, hogy gyónása néhány mondatát a gyónáson kívül is ismételje el, melyek alapján jogi lépéseket tehet, hatóságokhoz fordulhat. A gyónási titok addig tart, amíg a gyónó azt akarja.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Perintfalvi Ritával
2024.05.08., kedd 18:15
Riporter: Szénási Sándor