„Klubrádió
Reggeli gyors

Pécsi melegfelvonulás: érettnek tartják a várost

13/09/2021 12:16

| Szerző: Klubrádió

Szombaton először lesz vidéken Magyarországon melegfelvonulás. A pécsi rendezvény körül nagy a csend az ellenzéki, helyi politikusok részéről is, de a szervezők szerint mindenkinek a szíve joga, hogy elmegy-e vagy sem. 

A Pécs Pride a fővárosi melegfelvonulásokra emlékeztetve kordonok mögött zajlik majd. A felmérések szerint a helyiek 60%-a ellenzi a felvonulást. Hegedüs Martin főszervező a Reggeli gyorsnak azt mondta, hogy a kormány elmúlt években bevezetett intézkedései és a homofób törvények hívták életre az első vidéki melegfelvonulást. A beszélgetés 1:22:240-től hallható:

2021. szeptember 13. Reggeli gyors (2021. szeptember 13., hétfő 06:00)
153:19
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre, Mérő Vera Szerkesztők: Bálint Judit, Jávor Dénes Marcell, Selmeci János, Korpás Krisztina, Bálint Judit, Herskovits Eszter

Hegedüs egyetértett a műsorvezetővel, hogy emiatt a rendezvény nem csak sokszínűséget ünnepel, hanem politikai demonstráció is egyben. A 60 százalékos ellenzés szerinte nem rossz arány ahhoz képest, hogy ez lesz az első ilyen felvonulás. "Sokan vannak, akik középen állnak, de egyelőre inkább nemet mondanak" - mondta.

Melegfelvonulás Berlinben
 
Melegfelvonulás Berlinben
 
Berlin, 2019. július 27. A Christopher Street Napja alkalmából vonulnak fel a homoszexuálisok Berlinben 2019. július 27-én. A melegparádéval a New York-i Christopher Streeten működő, Stonewall nevű kocsmában történt egyik rendőrségi razzia miatt 1969. június 28-án kirobbant lázongásokról, a homoszexuálisoknak a rendőrségi zaklatások elleni első nagy megmozdulásáról emlékeznek meg. MTI/EPA/Omer Messinger
Fotó: Omer Messinger
 
 
 

 

A kordonokat maguk a rendezők kérték, mert a legfontosabb a felvonulók biztonsága, de nem hermetikus lesz a lezárás, nem egy csőben kell vonulni, és a rendőrség is szívesen működött velük együtt, így az ellentüntetés résztvevőivel nem is fogják egymást látni.

Tudták, hogy a politikai szélcsendben is nehéz lenne egy ilyen rendezvényt megszervezni az előválasztás kezdetén, a választások előtti időszakban. Ők ugyanakkor szeretnék a rendezvény civil jellegét megőrizni, és Hegedüs szerint mindenkinek a szíve joga részt venni a rendezvényen. A politikusok döntik el, hogy kimennek-e vagy sem. A szervezők az önkormányzattal egyeztettek, és Hegedüs szerint üdvözölték a hét programjait, és ennek örülnek. Mindenesetre a Budapest Pride szervezői azt kérték, hogy azok a politikusok, akik részt vettek a budapesti rendezvényen, menjenek el a pécsire is.

Milyen a homoszexuálisok helyzete Pécsen? Hegedüs szerint a hétköznapokban jó. Pécs egy nyitott város, sok nemzetiség, sok külföldi és rengeteg fiatal egyetemista él ott, számos befogadó szórakozóhely, kávézó is van, mondta. Továbbá az eddigi rendezvényeiken is kimagasló létszámmal jelentek meg a résztvevők. A várost érettnek tartják erre a rendezvényre, mondta.

A rendezvény szeptember 18-án délután 3-kor kezdődik Pécsen, a gyülekező a Kossuth téren.