„Klubrádió
Ezitta Fórum

Összecsaptak a hallgatók a 17 éves lány eutanáziája miatt

5/06/2019 17:02

| Szerző: Klubrádió

Nagyon különböző véleményeket mondtak a Klubrádió véleményműsorába betelefonáló hallgatók Noa Pothoven, a napokban asszisztált öngyilkosságot választó holland tinédzser haláláról. Volt, aki szerint a csillapíthatatlan lelki fájdalmak megmagyarázhatják az eutanáziát, mások a lány szüleit, környezetét vádolták, amiért halálba engedtek egy fiatalt.

2019. június 05. Ezitta Fórum (2019. június 5., szerda 12:15)
35:46
00:00
Műsorvezetők: Lampé Ágnes, Neuman Gábor
Hollandiában engedélyezték az eutanáziát egy 17 éves lány, Noa Pothoven számára, aki az őt ért abúzusok utáni elviselhetetlen lelki szenvedéseire hivatkozva kérte, hogy halálba segítsék. Kérését teljesítették. A tinédzsert először 11 éves korában molesztálták, három évvel később pedig két férfi megerőszakolta, amiről sokáig nem beszélt a szüleinek, mert szégyellte, és önmagát hibáztatta, később azonban könyvet írt a szenvedéseiről Winning or Learning címmel.

 
Noa Pothoven
 

Noa Pothoven éveken át küzdött mentális betegségével, depresszióval, poszttraumás stresszel és anorexiával. Egy nappal halála előtt az Instagramon búcsúzott, arról írt, küzdelmekkel teli évek után véget ér az élete, abbahagyta az evést és az ivást, és sok beszélgetés, felülvizsgálat után a szakemberek eldöntötték, elengedik, mert elviselhetetlenek a szenvedései. Még lélegzik, de egy ideje már nem él – tette hozzá. A tinédzser családja körében hunyhatott el – írta több lap is.

Később azonban több lap azt közölte, nincs rá bizonyíték, hogy Noa Pothoven halálát eutanázia okozta. A Guardian szerint a lány megtagadta az ételt és az italt, majd annyira legyengült, hogy kómába esett, és otthonában meghalt. A lap arról is ír, szülei és az orvosok egyet értettek abban, hogy ne kíséreljék meg a fiatal kényszertáplálását. 

A németalföldi államban a betegek által kérvényezhető eutanáziáról a végső döntést az orvosok hozhatják meg. Ha arra jutnak, a kérés megalapozott, mert a beteg valóban elviselhetetlen szenvedéseken megy keresztül, és a gyógyulására nincs remény, engedélyezhetik a klinikai szakemberek által asszisztált öngyilkosságot. Az eutanáziát 2017-ben Hollandiában 6185 ember választotta élete lezárásaként.

Vannak, aki képtelen újra értelmet találni

Hívő ember, de teljesen igazat ad az eutanáziát vállaló lánynak és családjának – mondta a műsor egyik hallgatója. A betelefonáló nő szerint azok, akik „önként tették szét a lábukat”, mert szerelmeskedni akartak, nem tudják elképzelni, milyen lelki fájdalmat okozhat az erőszak egy gyereknek, és hogy emiatt mit hordozhatott magában 11 éves korától. Szerinte a lány molesztálói és megerőszakolói tettükkel gyilkosságot is elkövettek, mert igenis vannak olyanok, akik ilyen traumák után képtelenek értelmet adni az életüknek.

Tettestárs szülők

Egy másik, férfi hozzászóló szerint azonban bár borzalmas tragédia, ami a gyerekkel történt, nem jó hagyni meghalni egy kislányt. Szerinte az ezt lehetővé tevő törvény hibás, és szerinte hibásak a szülei is, ha nem próbáltak meg mindent megtenni a gyermekük megmentéséért, hogy kikapcsolják benne az önpusztító érzéseket. Nem szabad elengedni egy gyereket, az emberélet szent. Senki nem dobhatja el magától az életet, ez felelőtlenség. A szülők az erőszakolók tettestársai – mondta a betelefonáló, aki zaklatottan hozzátette, el van keseredve a lány halála miatt.

Azt is hangsúlyozta, szerinte az hogy a lány az Instagramra posztolt, azt mutatja, kapcsolatot akart tartani, tulajdonképpen segítséget kért. Hozzátette, ismer olyan embert, aki öngyilkos akart lenni, de végül pszichoterápiával sikerült kihozni őt ebből az állapotából. Utóbbi egy felnőtt ember volt, aki gyermeke halála miatt akart megválni az élettől – tette hozzá.

Máskor elfogadható, így nem

Az alapprobléma az, hogy amikor ilyen borzasztó abúzus történik egy fiatallal, nem tud kihez fordulni a problémájával. Vagy a szüleivel kellene, hogy tudjon beszélni a történtekről, vagy ha velük nincs olyan kapcsolatban, akkor szükség lenne egy ilyen helyzeteket kezelő szervezetre, amelyhez akár telefonon is fordulhatnak az áldozatok – mondta egy szintén betelefonáló nő. A hozzászóló azt is elmondta, ő ugyan egyetért az eutanázia lehetőségével a nagyon súlyos, menthetetlen betegek számára, de egy ilyen esetben, mint a holland lányé, azt mondta volna a környezetének, ne adják fel, kezeljék tovább.

Nem önmagáért való

Az élet nem önmagért van, értelme kell, hogy legyen, ezért tiszteletben tartja a lány és a gyermekük öngyilkosságát elfogadó szülők döntését is – mondta egy másik női betelefonáló, aki akadozó, megrendült hangon a nemi erőszak bűncselekményére utalva hozzátette, ha bölcs férfi lenne, nem szólna hozzá, mert nem tudná, mi az, ami ezzel a gyerekkel történt.

Miért nem vették észre?

Utána azonban ismét egy férfi betelefonáló mondott véleményt. Szerinte, miután a gyereküket a két férfi megerőszakolta, azt utólag észre kellett volna vennie a szülőknek, szinte lehetetlen, hogy ez nem derült ki a számukra, de hogy aztán nem szabadott volna elfogadniuk gyermekük halálát, az biztos. Nem engedhették volna így el a gyereküket – mondta.

Nehezen törődött bele

Egy nyugdíjas orvosnő pedig arról beszélt, pályája során nagyon sok gyerekkel is foglalkozott, és eleinte nagyon nehezen tudta elfogadni, hogy vannak betegek, akiket nem lehet meggyógyítani, és az orvos hiába teszi ki a lelkét, a páciense meg fog halni. Egy súlyos lelki betegség csillapíthatatlan fájdalmakkal járhat, vannak traumák, amiket bizonyos emberek nem tudnak feldolgozni, ezért megérti a 17 éves lány döntését. Számára az élet, mint cél, mint lehetőség zéró volt, soha nem ment volna férjhez, és minden nap újabb és újabb szenvedés lett volna neki. Van, hogy ugyanarra a betegségre ugyanazzal a terápiával az egyik embert sikerül meggyógyítani, a másikat pedig nem, hiába minden próbálkozás.

Gyomorforgató áldozathibáztatás

Egy további női hallgató azt hangsúlyozta, azt hogy kinek mi mennyire fáj, mindenki maga tudja, az áldozathibáztatás pedig gyomorforgató. Noa Pothoven története szerinte a maga nemében nagyon szép, mert lelki fájdalmaival nem droghoz vagy alkoholhoz fordult, hanem egy tisztességes megoldást választott az eutanáziával, amivel egy elviselhetetlen életet váltott ki. Arról, is beszélt, Magyarországon is rengeteg szomorú, feldolgozhatatlan történet van súlyosan sérült kiskamaszokról, akiknél nagyon nehéz észrevenni, valójában mi zajlik a lelkükben. Jó lenne, ha minél több ilyen sors válna ismertté.

Mindenáron nem

Őrületes különbség van a vegetatív és az értelmes élet között, és előbbit nem csak fizikai, hanem lelki sérülések is okozhatják – mondta egy magát erősen hívőnek nevező nő. Az életet szerinte nem kell mindenáron meghosszabbítani, ha valaki már annyira szenved, akkor el kell engedni, ráadásul szerinte a lelki fájdalmak elől sokkal nehezebb elmenekülni, mint a fizikai szenvedésektől.

Ezitta Fórum
2019. június 5., szerda 12.15
műsorvezető: Lampé Ágnes