„Klubrádió
Reggeli gyors

"Őrült rosszindulatú koholmány"

27/02/2019 07:51

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Úgy tűnik, hogy a Juncker-ellenes plakátkampánnyal túllőtt a célon Orbán Viktor. Bírálják Nyugatról, Délről. Marad a Kelet? Nemzetközi lapszemle.

2019. február 27. Reggeli gyors - részlet 19.02.27. Lapszemle
05:28
00:00

Ismét célszerű forgatni George Orwell hetven évvel ezelőtt megjelent könyvét, az 1984-et. Ez leírja, miként működik a totális állam gondolatrendőrsége, amely üldözi a gondolatbűncselekmények elkövetőit – vélekedik legfrissebb írásában Hans Rauscher, a Der Standard című, liberális szemléletű bécsi lap kommentátora. A cikk ahhoz kapcsolódik, hogy Herbert Kickl osztrák belügyminiszter kitalálta: a gyanús, veszélyesnek gondolt menedékkérőket eleve be kellene zárni, hogy ártalmatlanná tehessék őket, mielőtt bármi jogellenes dolgot elkövetnének. Kickl azt állítja, hogy joghézagot talált, csakhogy ez a joghézag – írja Rauscher - nem más, mint maga az alkotmány, amely garantálja a személyes szabadságjogokat. A kommentár szerzője a nagy népi agymosás kicsinyke, ámde tehetséges játékosaként írja le Kickl politikai közösségét, az Osztrák Szabadságpártot, és ez akár a sógorok egyszerű belügye is maradhatna, ha nem említené Rauscher a nagy példaképeket, nevezetesen Orbán Viktort, Donald Trumpot és Vlagyimir Putyint – mint olyan politikusokat, akik képtelenségeket is el tudnak adni sok embernek.

A nagy valóságelferdítő

A magyar miniszterelnök a Soros-Juncker plakáttal került be a Der Standard szerzőjének a példatárába. Rauscher egész nyilvánvalóan őrült, rosszindulatú koholmánynak minősíti azt az állítást, miszerint a zsidó milliárdos és filantróp az Európai Bizottság elnökével együtt azt az ördögi tervet fundálta ki, hogy muszlim bevándorlókkal árassza el Magyarországot és egész Európát. Az egész országra kiterjedő, nagyszabású plakátkampánynak azonban a magyar lakosság nagy része hitelt ad – állapítja meg. A módszer másik nagymestereként az amerikai elnököt említi, aki a republikánusok 70 százalékával elhitette azt, hogy Barack Obama valójában nem is az Egyesült Államokban született. A nagy valóságelferdítők sorába tartozik még az osztrák kommentátor szerint az orosz államfő, aki azt is képes letagadni, hogy háborút vív Ukrajnában. Az 1984 című fikció legmagasabb lépcsőfoka a Der Standard szerint az, amikor az emberek a hatalom legarcátlanabb hazugságait, az abszolút abszurditást is nem csupán elfogadják, hanem valóban el is hiszik.

Szijjártó ne jöjjön

Az osztrák sajtóban a konzervatív Die Presse is foglalkozik a Jean-Claude Junckert érintő plakátkampánnyal. A dpa német hírügynökség beszámolója alapján megírja, hogy Winfried Kretschmann, Baden-Württemberg német tartomány zöldpárti miniszterelnöke a kampány miatt lemondta Szijjártó Péterrel péntekre tervezett találkozóját. Ezt maga Kretschmann jelentette be tagnap Stuttgartban. „Ez a rágalomhadjárat Európa-ellenes, ellentmond az európai értékeknek” - idézi a lap annak a német tartománynak a kormányfőjét, ahová történetesen a második világháború után Magyarországról nagyon sokakat kitelepítettek. Ez utóbbi kitétel nem a Die Presséből való, csupán saját zárójeles megjegyzés.

 
 Forrás: Flickr.com

 

Rebellis hajlamok

De ha már Németország déli részén portyázunk, kattintsunk rá a Süddeutsche Zeitung című, liberális irányzatű mücheni lapra, amely arról számol be, hogy a Horvát Parasztpárt távozik az Európai Parlament jobbközép, néppárti frakciójából, mégpedig Orbán Viktor miatt, „ha ő nem megy, akkor mi megyünk” jelszóval. A cikk a néppárti pártcsaládot bemutatva, azt tényleges családhoz hasonlítva azt írja, hogy abban ott van a mami, aki az egész társaságot egyben tartja – ez világos utalás a gyakran Muttiként emlegetett Angela Merkelre –, továbbá ott van a különös nagybácsi, aki a kapuzárási pánik életszakaszában – megjegyzem, a német nyelvű cikk a valamivel finomabb, angol midlife crisis kifejezést használja – szóval ebben az ellentmondásos életszakaszban a nagybácsi újra felfedezi rebellis hajlamait, és ezt mindenkivel szemben kimutatja. Orbán Viktor tehát elhatározta, hogy plakátkampánnyal kezdi rágalmazni a család egyik oszlopos tagját, Junckert – írja a bajor lap, és hozzáteszi: azóta folyik a vita a Néppártban, hogy a provokatív kedvű nagybácsit végre kipenderítsék-e a pártcsaládból, vagy a májusi európai választások előtt tartózkodjanak ettől, ne sodorják veszélybe a konzervatív többséget.

Mol-INA - Nem nagyon csitul a vita

A Horvát Parasztpárt, amelynek egyetlen képviselője van az Európai Parlamentben, elveszítette a türelmét, és úgy döntött, inkább ő maga távozik a családból. Krešo Beljak, a párt elnöke a lépés írásos indoklásában megállapította, hogy a néppárti csoportosulás az idők során megváltozott. Azzal a váddal illette a magyar miniszterelnököt, hogy megpróbál hozzáférni a horvát médiapiachoz, azzal a céllal, hogy ott a gyűlölködés magvait vesse el, és olyan eszméket terjesszen, amelyek a Horvát Parasztpárt számára elfogadhatatlanok. A politikus egyben el kíván határolódni azoktól a – szavai szerint – „hazai árulóktól”, akik a horvát érdekek védelmezőiként állítják be magukat, ám eközben mindent külföldi kézbe adnak, amit csak lehet, legutóbb az INA olajvállalatot. Beljak ezzel a Mol tisztázatlan tulajdonszerzésének az ügyére utalt, ami mindmáig megterheli a horvát-magyar kapcsolatokat.

 
Forrás: Flickr.com
 

Kárpáti János lapszemléjét a fenti "lejátszás" ikonra kattintva hallgathatja meg.