„Klubrádió
Reggeli gyors

Orbán nem lépte át az ingerküszöböt

11/02/2020 11:25

| Szerző: Klubrádió

Üzletszerű megbeszélést folytatott a magyar miniszterelnök a német kancellárral. Nagyjából így lehet értékelni a berlini látogatást amelytől Magyarországon, a kormánypárti oldalon sokat vártak.

2020. február 11. Reggeli gyors - részlet 20.02.11. Dési András
05:12
00:00

A német és a magyar kormány között hűvös, távolságtartó a viszony – így jellemezte a mai állapotokat a Klubrádióban Dési András újságíró, külpolitikai szakértő. Orbán Viktor berlini látogatásának elvette az élét, hogy Annegret Kramp-Karrenbauer  visszalépett a kancellárjelöltségtől, a sajtó természetesen ezzel volt elfoglalva.

Az Európai Unió következő elnökségét Németország látja el, Angela Merkel a „búcsúfellépésére” készülhet egy nehéz időszakban. El kell készíteni a közösség költségvetését, ami az unió történetének egyik legnehezebb feladata lesz, miután az Egyesült Királyság kilépett. Komoly alkudozásra kell számítani, hiszen a nettó befizető államoknak más az érdekük, mint azoknak az országoknak, amelyek haszonélvezői a tagságnak.

Dési András emlékeztetett arra, hogy az unió története a válságok és kompromisszumok története is egyben. Az egy fontos kérdés, hogy a jogállamiság meglétéhez mennyire kötik majd a támogatásokat. Orbán Viktor valószínűleg ezért is tárgyalt Angela Merkellel. Hogy pontosan miről, az egyelőre nem került nyilvánosságra.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt.

Reggeli gyors
2020.02.11. 06:00
Műsorvezető: Dési János