„Klubrádió
Reggeli gyors

Nagy hangon ellenzi a migrációt, és tömegével engedi be a külföldi munkásokat

9/09/2019 09:04

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Az etnikai homogenitás megőrzéséről az állítólkagos népességcsere veszélyességéről szónokol, a nagy nyilvánosság előtt minden rosszat elmond a bevándorlásról a magyar kormányzat, közben rendkívül laza szabályozás mellett tömegével engedi be az országba a külföldi munkásokat – erről ír a Wall Street Journal.

2019. szeptember 09. Reggeli gyors-részlet/Külföldi lapszemle/Külföldi munkaerő MO-on/Csernyánszky Judit (19.09.09.)
01:41
00:00

Magyarország ellenezve a migrációt szélesre tárja kapuit a külföldi munkások előtt címmel sok részletre kiterjedő cikket közöl a Wall Street Journal Magyarország munkaerőhelyzetéről. Különös tekintettel arra, hogy szinte minden környező országnál lazább és kedvezőbb körülmények biztosításával igyekszik a kormány hazánkba csábítani a szakembereket. Az új migrációs szabályok ebben a tekintetben – szinte a legliberálisabbak a régióban.

Mongol zászló leng az egyik kertes házon Móron, jelezve lakói hovatartozását. Csak Móron legalább száz mongol dolgozik az autóüléseket gyártó cégnél. A kivándorlás és az alacsony születésszámok miatt munkaerőhiányt egyesek 80 ezerre, míg mások 150-200 ezerre teszik hazánkban. A kormány Mongóliából, Indiából, Vietnámból, s ki tudja még hány országból toboroz munkaerőt, reklámokon keresztül is, és például Ukrajnából és Szerbiából érkezők engedély nélkül is dolgozhatnak azokon a helyeken, ahol kiugróan magas a munkaerőhiány.

A kormányzati statisztikák szerint 43 százalékkal megugrott a kiadott munkaengedélyek száma, amikor kedvező szabályozást vezettek be egyik pillanatról a másikra, s aminek következtében már 8-21 nap alatt be lehet szerezni ezeket az engedélyeket. Ingyenes szállást, tolmácsot és kedvezményes élelmiszerjegyet biztosítanak, illetve adott esetben ingyenes hazautazást is a szerződés leteltével.

Reggeli gyors/Külföldi lapszemle/WSJ
2019. szeptember 09. 07.00
riporter: Csernyánszky Judit