„Klubrádió
A lényeg

Orbán: Az európai országok nem tartanak ott, ahol mi

4/06/2021 08:17

| Szerző: Klubrádió

A Kossuth rádiónak adott heti interjújában beszélt Orbán Viktor arról, hogy év végéig 16 millió vakcina áll majd rendelkezésre. A miniszterelnök szerint ilyen oltási ütem mellett átállhatunk a készenléti oltásra. A gyerekek oltásáról csak nyár végén döntenek.

"Majdnem 17 millió vakcinánk lesz az év végéig, oltásbiztonságban vagyunk" - mondta péntek reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor, aki szerint a tudósok most már inkább arra hajlanak, hogy nem lesz negyedik hullám. A 444 összefoglalója szerint azt nem mondta el a miniszterelnök, hogy milyen információk alapján állítja ezt.

Orbán Viktor tíz éve csak és kizárólag a kormányközeli sajtónak ad interjút, a Kossuth rádióban rendszeresen szólal meg péntekenként – írja a Telex, hozzátéve, a miniszterelnök egy korábbi állítását: "egy interjú nem bikaviadal".

A miniszterelnök szerint lejtmenetbe került a halálozások száma: 26 halott, 269 új fertőzött, 64 ezer aktív fertőzött van az péntek reggeli adatok alapján.

"Majdnem 16 millió vakcinánk lesz az év végéig" – így Orbán úgy véli, oltásbiztonságban vagyunk.

A teljes magyar lakosság 54 százaléka kapta meg az első, 38 százaléka a második oltást. Ezért a tömeges oltásról át fognak állni a készenléti oltásra: fenntartanak néhány oltóhelyet, aki kér oltást, annak oda kell mennie, a „kényelmes helyzet” meg fog változni.

Miniszterelnöki interjú a Kossuth rádióban
 
Miniszterelnöki interjú a Kossuth rádióban
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI
 

A gyerekek oltásáról szóló döntésre nyár végéig várni kell.

Az európai országok nincsenek ott, ahol Magyarország, mert ott kijárási tilalom van, maszk, nem lehet ki-be utazni, „és még kártyájuk sincs”, mondta Orbán. „Vagy eljutnak oda, ahol mi vagyunk, vagy nem” – tette hozzá. A miniszterelnök szerint más országokban depresszió van, de mi már szabadok vagyunk.

Amikor lesz uniós zöldkártya, akkor minden ország a saját hatáskörében fogja ezt kiadni a saját lakosainak. Ezért most egy nagy fejlesztés folyik, itthon a Belügyminisztériumnak június 15-ig kell ezt az appot megcsinálnia, rajta lesz a második oltás, a vakcina fajtája, ez szinkronban lesz a többi ország saját oltási igazolványával, a plasztikkártya meg „jól van úgy, ahogy van”.

Beismerte, nehéz annyi munkahelyet létrehozni, amennyit a járvány idején megszüntettek.

"Keskeny ösvényen járunk" – mondta Orbán, amikor a pedofiltörvényről kérdezték. "Nem akarunk beleszólni senkinek az életvezetésébe" – mondta, de nem akarják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésére valami károsan hasson. Azt is megjegyezte, hogy az ő generációja mennyire le van maradva a gyerekeitől a technológiai kérdésekben, amelyek így szerinte veszélyt is jelentenek.