„Támogassa
Reggeli gyors

Oktatáskutató: Rétvári fals adatokat közöl a pályaelhagyó tanárokról

8/11/2023 15:09

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Összesen 1205 pedagógus nyilatkozott úgy, hogy nem lép át az új életpálya törvény hatálya alá – mondta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. Eszerint az összes pedagógus nagyjából egy százaléka hagyja el a pályát a státusztörvény amiatt. Ugyanakkor Ercse Krisztina oktatáskutató szerint fenntartásokkal kell kezelni Rétvári nyilatkozatait oktatásügyben. A Civil Közoktatási Platform szóvivője arról is beszélt a Reggeli gyors című műsorban, hogy valójában 30 százaléknyi pedagógus hiányzik a rendszerből annak megfelelő működéséhez.

2023. november 08. Reggeli gyors-részlet (2023.11.08.) Ercse Krisztina
11:09
00:00

A kormány betegesen ragaszkodik ahhoz, hogy az új életpályamodellt elutasító pedagógusokról ne kerüljenek nyilvánosságra a valós adatok, mivel azokból kiderülne, hogy milyen mértékben csúszott ki az oktatásirányítás kezéből az oktatási rendszer pozitív irányú menedzselése, és milyen tragikus állapotok vannak – fogalmazott Ercse Krisztina.

A Civil Közoktatási Platform szóvivője szerint fenntartásokkal kell kezelni mindazt, amikor Rétvári Bence oktatásügyben kinyitja a száját és közöl valamit. Rétvári Bence nem tud 160 ezer pedagógusról nyilatkozni, hiszen körülbelül mindössze 80 ezren vannak állami fenntartású intézményekben, a többi pedagógus egyházi és magánfenttartású intézményekben dolgozik – magyarázta az oktatáskutató. Hozzátette, az önkormányzati fenttartású óvodákban szintén nagy arányú a pályaelhagyó pedagógusok száma. Jelenleg a rendszerből közel 30 százaléknyi pedagógus hiányzik a megfelelő működéshez – hangsúlyozta.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/Interjú Ercse Krisztinával
2023. november 08., szerda 08:33
Riporter: Para-Kovács Imre