„Klubrádió
Reggeli gyors

Odze: Nagy csapás Orbánnak, hogy kiszorult a világból, amit meg akart hódítani 

7/12/2021 12:04

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Orbán Viktor magyar miniszterelnök legnagyobb külpolitikai kudarcának nevezte Odze György író, diplomata a Reggeli gyorsban azt, hogy a hétvégén Orbánnak nem sikerült egy új konzervatív-szélsőjobboldali koalíciót létrehoznia, ez az ablak bezárult. Orbánt az amerikai elnök nem hívta meg a korrupció konferenciára. Már csak a Balkán maradt neki.

2021. december 07. Reggeli gyors-részlet / Interjú, Odze György - 2021.12.07.
10:40
00:00

A teljes beszélgetést a lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

A hétvégén létrejöhetett volna egy olyan, európai szélsőjobboldali pártokból álló koalíció, ami az Európai Parlamentben a harmadik legnagyobb lehetett volna, mondta Odze György a Reggeli gyorsban, aki Orbán legnagyobb külpolitikai kudarcának nevezte, hogy ez a koalíció aztán mégsem jöhetett létre.

A varsói csúcsra ugyanis nem mentek el fontos résztvevők, és nem teljesült a cél sem, amiért szervezték, ez pedig Odze szerint egyértelmű bukás, aminek megvoltak az előjelei: "lehetett érezni, hogy ebből nem lesz semmi". A távollévők közül az olasz Matteo Salvini a csúcstalálkozó előtt egy nappal például azt nyilatkozta, hogy neki nincs ideje csevegésre. "Egy ilyen mondat vérfagyasztó egy csúcs előtt". A másik olasz pártvezetővel, Giorgia Melonival pedig korábban is csak egy brüsszeli vacsora jött össze a nyáron, amikor a lépcsőn üldögélős fotójukat ki is tették a Facebookra, de szerinte mind ebből nem jött ki, hogy ők igazi partnerek.

Odze szerint ha mégis összejött volna a nagy koalíció, az bár a harmadik legnagyobb EP-frakció lehetett volna, de nem ez a tömb szabta volna meg az Unió külpolitikáját és a döntéshozási mechanizmust sem befolyásolta volna. Továbbá szerinte Orbán ennek a koalíciónak "semmiképpen sem lehetett volna vezetője. Ez a nyápic lista erre is érvényes, hogy olyan országok mellett, mint Franciaország és Olaszország a magyar gazdaság eltörpül. Egy olyan ember pedig nem lehet vezetője egy ilyen csoportosulásnak, ami mögött nincs gazdasági egység".

Orbán Viktor Varsóban
 
 Orbán Viktor miniszterelnök (j3) az európai konzervatív pártvezetők munkavacsoráján Varsóban 2021. december 3-án. Mellette Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő (j4) és Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés elnökjelöltje (j2). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 
 

A fő kérdés, hogy akkor miképpen kerülhetett ki a nyilvánosságba egy ilyen találkozó terve, amiben még az sem volt biztos, hogy a legfontosabb szereplők elmennek rá. Ennek kulcsa Odze szerint Orbán személyiségében rejlik, "aki már elszakadt a realitásoktól. A határon belül az egy dolog, de a határon túl mindenképpen elszakadt". Odze szerint Orbán egy fontos embernek tartja magát Európában, ahol a rossz fiú szerepét játssza el. Ugyanakkor nem egy stratéga, nem egy európai szintű politikus, jelentette ki. Ezt szerinte a leginkább a Türk Tanácsban lehet látni, "ezek mellett a nagy termetű komoly emberek mellett, akik mögött ásványi anyagok, energia van, Orbán mögött azonban semmi nincs".

A kudarc egyik okát abban látja Odze, hogy Orbán képes arra, hogy saját magát is megtévessze: hiába mondták neki a tanácsadói, hogy "Viktor, ezek nem fognak eljönni, csak tapogatóznak az egész dologban, nem akarnak önálló frakciót, ő ezt nem volt hajlandó elfogadni, mert azt hitte, hogy azok az előzetes megbeszélések, amiket folytatott, ráveszik őket". Szijjártó is bejárta fél Európát ez ügyben. A magyar kormányfő a világot csak a saját szemén át látja, és egy "külügyminiszternek sem az a dolga, hogy mindenkit letoljon és gatyába rázzon, hanem hogy felmérje az ország valós erőviszonyait, de ezt sem tették meg".

A kudarc okai között van, hogy ezekben az országokban egy nagy fokú orosz ellenesség alakult ki, Orbán viszont a saját álláspontját nem tudta megvédeni. Orbán Odze szerint kiszorult a világból, ami meg akart hódítani magának, ami abból is látszik, hogy Joe Biden nem hívta meg a demokrácia konferenciára: ez nagyon nagy csapás Orbánnak, mondta. 

Szerinte az EP-ben a szélsőjobbos és konzervatívok tömbjének az ablaka becsukódott Orbán előtt, így még egy iránya van, a Balkán, ahol amúgy is sokat jön-megy.