„Klubrádió
Megbeszéljük...

Nyugdíjguru: Nagyon nehéz két hónap vár a nyugdíjasokra

9/11/2022 21:01

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A nyugdíjak 13-15 százalékos emelésére lenne szükség januárban Farkas András nyugdíjszakértő szerint, azonban semmi nem garantálja, hogy a kormány elő tudja teremteni az ehhez szükséges 520 milliárd forintot. Az emelés pedig nem visszamenőleges. Ez alapján úgy ítéli meg a szakember, hogy a korábban alulbecsült infláció alapján megemelt nyugdíjak mellett nagyon nehéz két hónap vár a nyugdíjasokra.

2022. november 09. Megbeszéljük - részlet 22.11.09. Farkas András
09:33
00:00

Ahogy arról szerdán a Klubrádió is beszámolt, a fogyasztói árak októberben átlagosan 21,1 százalékkal meghaladták 2021. októberi árszintet, szeptemberben 20,1 százalékos inflációt mértek. Ehhez képest a nyugdíjas háztertások éves inflációja elérte a 13 százalékos szintet.

"Nagyon nehéz két hónap vár a nyugdíjasokra" – mondta a Klubrádiónak Farkas András. A nyugdíjgurunak is nevezett nyugdíjszakértő szerint a januári nyugdíjemeléstől függ minden. Szerinte Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter elejtett egy megjegyzést, amely arra utal, hogy a januári 13 százalékos nyugdíjemeléssel lazulhatnak valamelyest a nyugdíjasok terhei. "Csak az a kérdés, honnan teremt elő a kormány az emeléshez 520 milliárd forintot" – tette hozzá.

Összehasonlításul megemlítette, hogy a novemberi nyugdíjemelés is 217 milliárd forintba kerül az államnak. Ezek, valamimnt a béremelések egyaránt olyan kiadási tételek, amelyek önmagukban is erősítik az inflációt, amely így további emeléseket kényszerít ki. Az ár-bér spirál – a nyugdíjasok esetében az ár-nyugdíj spirál – nagyon erősen rontja a pozíciókat.

Az energiaárak elszabadulása pedig ennél is súlyosabb. A nyugdíjasok alacsonyabb keretből sokkal magasabb árat fizetnek az energiáért. "Különféle módszertani okok miatt a két évvel ezelőtti fogyasztói kosár alapján számítják a nyugdíjas fogyasztói árindexet, ez azonban erősen torzító hatású, mert semmi köze a két évvel ezelőtti áraknak, a jelenlegi árakhoz" – mondta, hozzátéve, hogy nem a kosár tartalmának összetétele, hanem az egyes elemek addig viszonylag fix árai változtak meg. A nyugdíjak egyre nagyobb hányadát viszik el az élelmiszerek és az energiaárak, nem beszélve az egyéb kiadásokról. És az élelmiszerek áremelkedése tételenkét változó, akár 70-80 százalékos drágulásról is lehet szó.

A legutolsó előrejelzés szerint a kormány 13,5-14,5 százalék között várta az inflációt, ennek megfelelően 14 százalékos nyugdíjemeléssel számoltak. Farkas megjegyezte, hogy a Magyar Nemzeti Bank decemberi előrejelzése várhatóan ennél magasabb lesz, de ezt visszamenőleg nem veszik figyelembe, hanem a januári emeléshez ad muníciót. Szerinte nagyon fontos lenne, hogy a nyugdíjemelés szintjét inkább kicsit felülbecsült inflációhoz viszonyítva határozzák meg. A 13-15 százalékos januári emelés megítélése szerint elég lehet, de semmi nem garantálja azt, hogy a kormány valóban így jár majd el. 2,5 millió ember nyugdíjáról van szó, ennek keretét is elő kell teremteni.

"Nagyon jó lenne, ha nem a nyugdíjasok hiteleznének az államnak" – foglalta össze.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Farkas Andrással
2022.11.09., szerda 16:40
Riporter: Bolgár György