„Klubrádió
Reggeli gyors

Radioaktív tű az ausztrál szénakazalban

2/02/2023 13:36

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Az Ausztráliában eltűnt, majd megtalált radioaktív kapszula a helyi vasbánya ércválogatásnál használt műszer alkatrésze, amelyet bevizsgálásra szállítottak – véli Zagyvai Péter. A BME Nukleáris Technika Tanszékének docense szerint a óvintézkedések elmulasztása miatt eshetett le a járműről az apró tartály.

2023. február 02. Reggeli gyors - részlet 23.02.02. Zagyvai Péter
06:47
00:00

Az ausztrál hatóságok szerint megtaláltak azt az apró méretű, de igen veszélyes radioaktív kapszulát, amely egy hete tűnt el szállítás közben Nyugat-Ausztráliában – írta meg a BBC.

"Bár az anyag sugárzásának mértéke valahol a közepes és a nagy között mozog, orvosi eszközökben ennél nagyságrendekkel sugárzóbb anyagokat használnak, de ezt sem illik elhagyni" – mondta a Reggeli gyorsban Zagyvai Péter. A BME Nukleáris Technika Tanszékének docense elmondta, hogy a "forrást" kifejezetten ércek válogatására szokták használni. Ez ebben az esetben is így volt egy környékbeli vasbányából származik a kapszula.

Olyan berendezés alkatrésze, amelynek elve hasonlít a repülőtereken csomagok átvizsgálására használt eszközökéhez. A kibányászott ércdarabokat "világítják át" vele, és amely darabokban több a vas, nagyobb a sűrűsége, kevésbé engedi át a gamma-sugarakat.

"Ezeket az eszközöket meghatározott időközönként be kell vizsgálni, hogy kiderüljön, megfelelően zártak-e, védettek-e" – mondta Zagyvai. Ehhez az elemeket – megfelelő óvintézkedések mellett – egy vizsgálóközpontba kel átszállítani. Vélhetően ezeket az óvintézkedéseket "nem sikerült" maradéktalanul betartani és ezért eshetett le a járműről valamilyen módon a kapszula.

Hozzátette, három dolgot lehet tenni, ha az ember ismeretlen, esetlegesen sugárzó anyaggal találkozik ilyen módon az úton:

  • elhagyni a gyanús elemet (távolságvédelem)
  • minél rövidebb időt tölteni a közelében (idővédelem)
  • és – megfelelő felkészültség mellett – gondoskodni az árnyékolásról.

Zagyvai hangsúlyozta, hogy utóbbihoz a tudományos ismeretek elengedhetetlenek.

Kitért arra is, hogy ilyen anyagokat azért sem szerencsés elhagyni bárhol, mert már okozott komoly károkat, amikor fémgyűjtők 1987-ben Brazíliában egy elhagyatott kórházból szerzett orvosi műszer sugárzó forrását bontották ki. Ismeretek hiányából adódóan az árnyékolást is lebontották a cézium-137-es izotópjáról, amelyet aztán eladtak. Kétszáznegyvenkilenc embert különítettek el: közülük százhuszonkilenc kapott veszélyes dózist, húszan pedig egyértelműen mutatták a sugárbetegség tüneteit.

Most szerencsésen, bontatlanul találták meg a kapszulát.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Zagyvai Péterrel
2023.02.02., csütörtök 8:42
Riporter: Herskovits Eszter és Selmeci János