„Támogassa
Reggeli gyors

Novák új "szövetségese": Elon Musk

28/09/2023 09:38

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Néhány napos csúszással számolt be az amerikai, elektromos autógyártással foglalkozó InsideEVs Elon Musk és Novák Katalin magyar köztársasági elnök találkozójáról. Sok újdonság nem derült ki, Novák és Musk egyetértettek abban, hogy nemcsak azonnali, de fenntartható békére is szükség lenne.

2023. szeptember 28. Reggeli gyors - részlet 22.09.28. Csernyánszky Judit lapszemléje
05:14
00:00

Az Isten keze című filmből ismert Luisa Ranieri olasz filmszínésznő is csatlakozott a Budapesten saját filmjét forgató Johnny Depphez, s tulajdonképpen ezzel kezdetét is vette a munka – számol be a legfrissebb fejleményekről a Modi című film kapcsán a Variety hollywoodi magazin. A Modi név a híres Amedeo Modigliani szobrászból lett festőre utal, aki igencsak kicsapongó életet élt, mellette ivott is, és gyakran annyira eldorbézolta a pénzét, hogy meleg ételre sem futotta – fiatalon, 35 éves korában halt meg. A festőt szintén egy olasz, Riccardo Scamarcio alakítja. Al Pacino Maurice Gangnatot, a nem kis hírnévre szert tett műgyűjtőt játssza, de más nagy neveket is sorolhatunk, mint például Antonia Desplat, Az ír című filmből ismert Stephen Graham, Ryan McParland, Sally Phillips (“Bridget Jones” trilógia). Luisa Ranieri Modi egyik modelljét formázza, aki nem mellesleg egy párizsi kávéház tulajdonosa is volt egyben. Johnny Deppnek ez a második önállló filmje, negyedszázadnak kellett eltelnie ahhoz, hogy újra késztetést érezzen a rendezéshez. Első filmje a Brave, a bátor nevet  viselte, aminek főszerepére Marlon Brandót kérte fel. A darab a 2. világháborúnak mindössze 48 óráját dolgozza fel, de a rendező szerint élete meghatározó, fordulópontot jelentő pillanatot elveníti fel. Néhány hét forgatása után Olaszországba költözik a stáb a film befejezéséig. Budapest tulajdonéppen Párizsként jelenik majd meg a vásznon.

Novák új "szövetségest" talált

Az elektromos autógyártás legfrissebb és legátfogóbb híreit közzétevő nemzetközi portálon, az InsideEVs-en jelent meg az Elon Musk és Novák Katalin Texasban megejtett találkozóról szóló híradás, amely közzétette mindkettejüknek a közösségi hálóra kitett beszámolóját is. A jelenlévő harmadik személy ezt egyelőre nem tehette meg, lévén Elon Musk kisfia, akit egyszerűen csak X-nek becéznek, aki végig jelen volt, s általában apja a hátán cipelte. Ahogy azt a magyar beszámolókból már megtudhattuk, két témát veséztek ki: a magyar népesedéspolitikát és az ukrajnai háborút. Ennek részleteiről itt sem tudhattunk meg sokat, csupán annyit, egyetértés volt abban, hogy nemcsak azonnali, de fenntartható békére is szükség lenne. A jelenlegi népszaporulat siralmas helyzetét pedig demográfiai jégkorszakként írta le a magyar államfő. Őt egyébként az ENSZ közgyűlésére érkezett állam- és kormányfők után fogadta Elon Musk, előtte nála járt Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő, Srettha Thavisin thaiföldi kormányfő és Recep Tayyip Erdogan török államfő. A cikk egyébként arra is is kitér, hogy épp a magyar államfő érkezésének napjára lett kész az új székhely bejárata, a roppant elegánsan, hozzá a futurisztikusan megdizájnolt árkádíves sétánya. 

Az ABC News utahi helyi tv csatornáján is csak most számoltak be a magyar államfő útjáról, amelyben őt nem, hanem az őt fogadó utahi kormányzót szólaltatta meg a riporter, s ebben elhangzott, hogy a családteremtés értékeit fogalmazta meg üzeneteként Novák Katalin, aki korábban - mondta el Spencer Cox kormányzó - családügyi miniszter volt. S azt is kiemelte a beszámoló, hogy itt például nem hivatalos, hanem privát látogatást tett. Emellett találkozott Texas és Montana kormányzójával is, illetve egyetemistáknak tartott előadást.

Fogy a katolikus

"Egyre több és több muzulmán él ma Magyarországon, viszont egyre kevesebb katolikus" – így vonta meg az elmúlt 20 év népességjellemzőire is választ adó magyar népszámlálás legfrissebb adataiból a mérleget a Evropejszkaja Pravda. Miközben 2001-ben még a lakosság kétharmada hívőnek tartotta magát, addig ez az adat ma a felére csökkent, 5,6 millióról 2,9-re. A muzulmánok pedig a legutóbbi 3 ezres adathoz képest 8 ezer fős közösséget alkotnak. Nem ment el a lap amellett sem, hogy ugyan számos intézményt, iskolát hoztak létre a keresztény közösségek számának növeléséhez, ám ezek mégsem vezettek az áhított cél eléréséhez.

A focisztárok is külföldre igazolnak

Ami pedig az orbáni focipolitkát illeti, röviden még hadd mondjam el, hogy a Közép-Kelet Európával rendkívül magas színvonalon foglalkozó Balkan Insight ezúttal Magyarországról is ír, s megállapítja, hogy kétségkívül fejlődött valamit a magyar foci az elmúlt 10 évben, viszont a sztárok mind külföldi csapatokhoz igazoltak át.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2023.09.28., csütörtök 6:00
Riporter: Csernyánszky Judit