„Klubrádió
Reggeli gyors

Niedermüller: Hazudnék, hogy máris sikerült a kocsmanegyedből kultúrnegyedet létrehozni

20/12/2021 11:26

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

VII. kerület egy kultúrnegyedet szeretne a bulinegyed helyén. Niedermüller Péter polgármester nyilatkozott a Reggeli gyorsnak, hogy miképpen képzeli el a paradicsomi állapotokat, és mi az, ami nem fér bele a belváros elképzeléseibe.

2021. december 20. Reggeli gyors-részlet / Interjú, Niedermüller Péter - 2021.12.20.
07:29
00:00

A köldöknéző nemzeti kultúra helyett elfogadásra, szabadságra, a másság tiszteletére épülő negyedet szeretne létrehozni Erzsébetvárosból a polgármester, ahol a szabad művészet és kultúra elválaszthatatlan a szociális érzékenységtől. Niedermüller Péter polgármester szerint ez lenne a normális európai állapot, de mivel Magyarországon élünk, ezt tényleg paradicsomi viszonyoknak lehet tekinteni.

A polgármester büszkén újságolta, hogy már jelenleg is zajlanak olyan projektek, amik "ebbe az irányba viszik kerületet", "vannak galériáik", nem szokásos színházi keretek között zajló előadások, és egy sor olyan kulturális rendezvény, amiknek a célja, hogy "olyan közönséget hozzon a kerületbe, akik eddig nem jártak ide, hogy kultúrnegyeddé váljon a kerület".

 
Niedermüller2
 
Niedermüller Péter (DK), Erzsébetváros polgármestere (Facebook)
Fotó: RICHARD KALOCSAI / Facebook
 

 

A futó projektjeik között említette azokat, amikben a minőségi vendéglátás kulturális programokkal kapcsolódik össze: vannak helyek a belső Erzsébetvárosban, ahol fotókiállításokat, Holokauszt-megemlékezéseket tartanak, és az éttermi kínálat színházzal kapcsolódik össze, mondta. A cél, hogy a minőségi turizmus és a minőségi kultúra összekapcsolódjon. Ezért szeretnék befogadni azokat a kezdeményező fiatal művészeket is, akik "nem a nemzeti kultúra mítoszára épülő politikai és kulturális rendszerben érzik otthon magukat". 

A kocsmanegyed eddig sok milliárd adót jelentett az államnak, de nem az önkormányzatnak, mert "a kormány folyamatosan elveszi, csonkítja az önkormányzati adót". Niedermüller elmondta, hogy a járvány előtti utolsó időszakban például hatmilliárd forint volt az állam tiszta bevétele ebből, és amikor a kerület ebből visszakért egymilliárdot, hogy az ott élők problémáin segítsenek például nyílászárócserével, a levelükre még csak választ sem kaptak.

2023-ban lesz Budapest 150 éves, Niedermüller szeretné, ha addigra sikerülne létrehozni a belvárosi kerületekkel egy olyan hálózatot, amit ellenkulturális és avantgárd kezdeményezéseket támogatni tudná.

Minden intézkedésükkel a kocsmaturizmust szeretnék visszaszorítani, hogy emberek éjjel háromkor ne üvöltözzenek az utcán, hogy ne piszkítsák be a köztereket, és vissza akarják szorítani a drogkereskedelmet, a prostitúciót is: ez világos, mondta. Ugyanakkor "az eszközeiket tekintve nem annyira egyszerű, hiszen nincs olyan hatásköre az önkormányzatnak, mint a rendőrségnek vagy a közterület-felügyeletnek", ezért igyekeznek ezekkel a szervekkel együtt dolgozni, hogy megakadályozzák, hogy ezek a "deviáns jelenségek" elterjedjenek a kerületben.

"Hazudnék, ha azt mondanám, hogy ez máris sikerült" - jelentette ki.

Elmondta, hogy azokra a vendéglátóhelyekre, amik nem tartották be az előírásokat, három napos bezárás vár, továbbá bírságokat is kiszabtak, "de ez sajnos hosszadalmas folyamat".