„Klubrádió
Ötös - Para-Kovács Imrével

Nemváltó óvodások csak Orbán fantáziájában léteznek

12/06/2022 09:22

| Szerző: Klubrádió

"Mindig a heteroszexuális emberek lesznek többségben, még akkor is, ha egyesek attól félnek, hogy ez nem így lesz és kihal az emberiség. Ennek ellenére sem hiszem, hogy a homofóbia idővel kiveszik a társadalomból, mindig velünk marad. Úgy kellene nevelni a fiatalokat, hogy megértsék, LMBTQ-személynek lenni nem rossz dolog, nem betegség, nem olyasmi, amin változtatni lehet vagy kell” – véli Filó Mariann pszichológus, a Magyar Pszichológiai Társaság LMBTQ szekciójának tagja. A Budapest Pride aktivistájával az Ötösben Para-Kovács Imre műsorvezető beszélgetett.

2022. június 06. Ötös Para-Kovács Imrével-részlet/Interjú, Filó Mariann - 2022.06.06.
47:06
00:00

Fontos tisztázni, hogy reparatív terápiának nevezünk minden olyan beavatkozást, amelynek a célja a szexuális orientációnak, esetleg a nemi identitásnak a megváltoztatása. Sok országban a saját nemükhöz vonzódó emberek – hamis módon – gyógyításának nevezett eljárások alkalmazása tiltott, Magyarországon legális. Lehet is ezekkel találkozni, szép csendben alkalmazzák, miközben a pszichológus szakma többsége azon a véleményen van, hogy nem szabadna engedni.

Persze más, hagyományos terápiákkal is lehet finoman úgy terelni valakit, hogy utána azt gondolja, a homoszexualitás nem az elfogadott, a "normális” irány. A társadalomban gyökerező homofóbia és heteronormatív berendezkedés mind a változtatás irányába terelik az LMBTQ-személyeket, közülük a nyomás hatására akadnak, akik megpróbálnak beilleszkedni – mondja Filó Mariann, de megerősíti, a reparatív módszerek sokkal radikálisabbak. Az LMBTQ a leszbikusok, melegek, biszexuálisok, transzneműek, valamint a nem heteroszexuálisok megjelölésére használt betűszó (az angol Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Queer szavak összevonásából).

A kutatások megmutatják, rövid ideig látszateredményeket el lehet ugyan érni, de amikor az elfojtás újra felszínre tör, nagyobb károkat okoz a személyiségben mintha végigmennénk az elfogadás rögös útján. Az LMBTQ szemlélete szerint abban kell segíteni, hogy mindenki elfogadja, tisztelje magát, ne akarjon megváltozni, megerősödjön a saját szexuális orientációjában, vagy nemi identitásának a megélésben.

Ahol megjelenik az a narratíva, hogy ez elfogadott, nyilván többen mernek előbújni és többen fogadják el magukat. Jelenleg az LMBTQ-emberek ellen hozott kormányzati intézkedések abszolút megágyaznak a reparatív terápiáknak is. "Ahol összemossák a pedofíliát a mássággal, ott az demoralizáló kontextusba helyezi a közösséget és nyilván előkészíti azt, hogy ezt meg kell változtatni, gyógyítani” – mondja a pszichológus.

A jelenlegi törvény kimondja, hogy a homoszexualitást nem szabad népszerűsíteni, se megjeleníteni, ez már önmagában is egyértelmű lépés a homofóbia irányába. Az iskolákban nem lehet ilyen témákról beszélni, pedig nem minden gyerek olyan szerencsés, hogy otthon tud segítséget kérni, a gyereknek joga van ahhoz, hogy információhoz jusson. Nemváltó óvodásokról pedig csak a kormány beszél. Segítség hiányában a fiatalok megkeresik a saját válaszaikat, ami az internet világában akár nagyon veszélyes is lehet.

"Nagy nevű pszichológusok közül is vannak, akik hiszik, hogy létezik genderlobbi, LMBTQ-ideológia, és megváltoztatható a nemi identitás. Azért bízom abban, hogy a kollégáimat túlnyomó részt a jó szándék vezérli, és tudják, egyéni felelősségük, hogy megbízható és hatékony módszereket ajánljanak. Se a reparatív, se a reintegrációs terápia, vagy bárhogy is hívjuk, nem ilyen módszer. Ott kellene a diskurzusnak kezdődnie, hogy ez nem betegség és nem kell gyógyítani” – összegezte Filó Mariann.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Ötös - Para-Kovács Imrével/Interjú Filó Mariannal
2022 június 06., hétfő 11.00
riporter: Para-Kovács Imre