„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Nem mindennapi, ahogy szexuális zaklatásáról beszámolt a magyar pap

25/06/2020 17:17

| Szerző: Klubrádió

Fiatal magyar pap vádolta meg nyilvánosan elöljáróját, a kalocsai érseket és több egyházi személyt, hogy tudtak az ellene egy idősebb, magasabb beosztású pap által elkövetett zaklatásról, mégse tettek semmit. Az ügyet a 444 írta meg, a cikkre válaszul az érsekség a vádat megfogalmazó személyét támadta, de az üggyel kapcsolatban felmerülő lényegi kérdésekre továbbra sem adott érdemi választ.

2020. június 25. Reggeli gyors/Reggeli személy-részlet/Interjú, Urfi Péter 2020.06.25.
19:51
00:00

Urfi Péterrel, a 444.hu újságírójával beszélgettünk a Reggeli személyben. Több, egyházon belüli zaklatási ügyet feltárt már, a napokban pedig arról jelent meg egy cikke, hogy a kalocsai érsekség egyik papja nyilvánosan, Facebook-posztban vádolta meg elöljáróját, Bábel Balázs érseket és több egyházi személyt, hogy tudtak az ellene elkövetett zaklatásról, mégsem tettek megfelelő lépéseket.

 
Pappá szentelés (kép részlete: Pixabay)
 
 


Az újságíró röviden összefoglalta az esetet: 2010-ben egy akkor 18 éves, a történet elején még papnövendék-jelölt, majd papnövendék írt egy levelet a kalocsai érseknek, amelyben leírja, hogyan közeledett felé az érsekség egyik vezetője, második embere, az általános helynök. Ezt szexuális zaklatásnak tartotta, az érseknek arról írt, nagyon fél, folyton keresi ez az ember, akinek ki van szolgáltatva, hiszen ő a felettese. Nagyon szereti az egyházat, szeretne pap lenni, de az lehetetlen helyzet, hogy csókolgatja és egyéb módon közeledik hozzá ez az István atyának nevezett, kicsit idősebb pap.

Az érsekség szerint az ügyben volt rendes vizsgálat, ezt az érintett azonban nem így látja, szerinte nem vizsgálták ki alaposan az esetet.  A belső panaszt követően nem sokkal a zaklatással vádolt István atya lemondott az akkor betöltött, fontos posztjáról, de folytatta papi hivatását, sőt, más jelentős kinevezéseket kapott, például ő lett Szent István hermájának őre.

Aztán tíz évvel később, idén januárban az érintett férfi – miután nem egészen világos okokból felfüggesztették papi szolgálata alól  –, nyilvánosságra hozta azt a levelet, amelyben az érseknek részletesen leírta, hogy mi történt, és egy másikat is, amelyet az említett István atya írt neki a történtek idején. Ez utóbbi tulajdonképpen szerelmi vallomás, amelyben a kicsit idősebb pap egyértelműen leírja, hogy mi történt köztük, és az érzéseiről, kínjairól vall az akkor 18 éves fiatalembernek.

Urfi Péter szerint „zavarba ejtő” a történet következő része. Az újságíró megkereste az érsekséget, feltett több kérdést, amelyekre nem nagyon válaszoltak, csak egy rövid közleményt küldtek neki. Majd most, hogy megjelent a cikk, bővebben is reagált az érsekség, azt írta, szeretné, ha a másik felet is meghallgatnák, ami azonban az újságíró szerint nehezen értelmezhető kérés, hiszen ő korábban többször is kereste az érsekséget, személyes találkozót is kért annak vezetőjétől, eredménytelenül.

A levélben az érsekség a felfüggesztett, de még hozzá tartozó papjáról az újságíró szavai szerint karaktergyilkos, vagy lejárató módon ír igen részletesen, alkoholfüggőségéről és egyéb problémáiról számol be. Az érsekség levele ugyanakkor nem érinti a 2010-es ügy lényegét, nem árul el róla részleteket, nem tudjuk meg, hogy mit állapított meg a vizsgálat, ha volt ilyen, hogyha ők zaklatásnak minősítették a történteket, akkor hogy maradhatott pap István atya – ehelyett a másik papot „pocskondiázzák”.

Az újságíró kiemelte, szexuális visszaéléseknél nagyon ritka, hogy az ügyről ilyen részletes dokumentumok legyenek.

 
Római katolikus papi reverenda (kép: Ébner Vili/Wikipedia)
 


Urfi Péter elmondta: az általa megírt zaklatási esetek többségében volt egyházi vizsgálat, és az megállapította a molesztálás tényét. Innentől kezdve az kerül a fókuszba, hogy egy adott ügynek miért nem lett következménye, vagy ha lett, akkor miért csak olyan kevés, vagy miért olyan későn, miért szolgálhattak tovább az érintett papok. Úgy fogalmazott: a magyar katolikus hierarchiában nagyon erős az elzárkózás, a titoktartás, a hallgatás, amely nagyon nehézzé teszi, hogy ezek az ügyek egyáltalán kiderüljenek, következményeik legyenek. Ugyanakkor ott van a világegyház, a Vatikán, amely a botrányok hatására újabb és újabb intézkedéseket hoz, tolja a magyar egyházat is afelé, hogy tegyen valamit.

Urfi Péter szerint ma már jobb a helyet, mint amikor elkezdte cikksorozatát, a püspöki kar általánosságban bocsánatot kért az áldozatoktól, és egy vatikáni rendelkezés, illetve Ferenc pápa hatására létrejött egy bejelentő hálózat, amelyen keresztül (igaz, nem anonim módon) magának az egyháznak lehet jelenteni a visszaéléseket. Történtek előrelépések, de az esetek kezelése továbbra is azt mutatja, attól még, hogy valaki ellen bejelentés érkezett – amely szerint gyereket vagy fiatal embert molesztált –, adott esetben tovább szolgálhat papként.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt képünkön egy pappá szentelés részlete: Pixabay.com

Reggeli gyors/Reggeli személy
2020.06.25. 09:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes