„Klubrádió
Esti gyors

"Nem felerősítette, kihangsúlyozta a nemek közti egyenlőtlenségeket a pandémia"

30/10/2021 16:30

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Azok a jelenségek, amelyek a nemek közti egyenlőtlenségek fő okai, eddig is jelen voltak, a járvány hullámai alatt csak szembeötlőbbek lettek – véli Gregor Anikó szociológus.

2021. október 28. Esti gyors - részlet 21.10.28. Gregor Anikó
05:50
00:00

Százból 68 pontot ért el az Európa Unió a nemek közti egyenlőségek, egyenlőtlenségek terén. A Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézete (EIGE) végezte a felmérést. A szervezet 2010-ben jött létre azzal a céllal, hogy erősítse és előmozdítsa a nemek közötti egyenlőséget az EU-ban.

Magyarország helyzete nem változott, ettől függetlenül gyenge eredményt ért el. 53,4 pontos értékelésünkkel mindössze Görögországot előztük meg. 

Gregor Anikó szociológus, egyetemi adjunktus arról beszélt, hogy a rangsort több mint 50 indikátor segítségével állították össze.

A koronavírus hullámai alatt még inkább előtérbe az a deficit, amelyek a gondoskodó feladatok terén addig is megvolt. Ilyen a gyermeknevelés, a betegápolás. A társadalom ezt a szerepet a nőkre osztotta ki. Így lehetséges az, hogy a kórházakban főként nők foglalkoztak a betegekkel, így ők voltak leginkább kitéve a fertőzés veszélyének. A gazdaságra nehezedő nyomás ebben az időszakban más iparágakban is elősítette ezt a különbséget Gregor szerint.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Gregor Anikóval
2021.10.28., csütörtök 18:35
Riporter: Szénási Sándor