„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

"Nehezebb tájékozódni, és könnyebb védekezni az új információk ellen"

19/05/2021 10:52

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Bár a járvány bizonyos szintű környezetszennyező tényezőket visszaszorított, Lányi András író, környezetvédő úgy látja, hogy a világ kormányai már most a járvány előtti időszakhoz akarnak visszatérni. Valódi eredményt szerinte alkalmas, korszerű tudást átadó oktatással lehetne elérni.

2021. május 19. Reggeli személy - részlet 21.05.19. Lányi András
23:40
00:00

Bill Gates filantróp, milliárdos magyarul is megjelent könyvében a technokrata klímavédelem programját fogalmazza meg: társadalommérnökösködés helyett geomérnökösködést javasol – írja a Válasz Online.

Sokkal hosszabb távú változásokról van szó, amelyek a klímaváltozást befolyásolják, a járványnak nem sok hatása van erre. Lányi András író, filozófus, környezetvédő a Klubrádiónak azt mondta, hogy bár a járvány olyan következményei, mint a ritkított légi- és autóforgalom, jó kezdeményezés lehetne, de jelenleg a világ vezetői azon vannak, hogy mindent visszaállítsák a járvány előtti állapotokat. Hozzátette, sokat elmond a társadalmak működéséről, hogy olyan problémáról van szó a klímaváltozás esetében, amelyről mindenki tud, de csak akkor hajlandók foglalkozni vele, ha valamilyen extrém gazdag, híres ember hívja fel rá a figyelmet.

A berlini reptér a lockdoown ideje alatt Fotó: Pixabay
 

"Ma lassabban terjed a tudás, mint száz évvel ezelőtt"

Kifogásokat mindig könnyű találni. A fogyasztói magatartással kapcsolatban érdemes megnézni az internetes kereséseket. Ma mindenkinek megvan a lehetősége olyan információkat keresni, amelyek álláspontját igazolja, függetlenül annak hitelességétől. Egy információ súlyát, elfogadottságát ma nem annak valóságos, hiteles volta, hanem az azt propagáló reklámtevékenység határozza meg. Ilyenformán ma a valódi tudás Lányi szerint "lassabban terjed, mint száz évvel ezelőtt". Megjegyezte, "ma nehezebb tájékozódni, és könnyebb védekezni az új információk ellen".

Különösen Magyarországra vetítve Lányi abban látja a problémát, hogy az abszolútista rendszerek örökségeként "kirívóan képtelenek vagyunk" az összefogásra, ami egy olyan cél esetében, mint a klímavédelem, elengedhetetlen volna. Ezt lehet levonni a kollektív önvédelemre való képtelenségből is. Kis közösségekben reményre adhat okot a Zengőre, Mecsek egyik legutolsó nagy, egybefüggő erdőségének területére tervezett lokátor ügye, amelyet végül 2005-ben Hosszúhetény és Pécsvárad lakói akadályoztak meg szembemenve a párt-érdekekkel.

 
Fotó: Pixabay
 

Az emberiség sok veszélyt élt túl, jelenleg Lányi szerint a legnagyobb veszély ma, hogy túlhaladott, alkalmatlan tudást adunk át a következő nemzedék számára, olyan oktatási rendszer keretében, amely semmi érdemi tudás átadására nem alkalmas már. Hozzátette, hogy erről mindannyian tudunk, mégsem akarjuk megoldani a problémát, ez a legnagyobb veszély, ami az emberiséget fenyegeti.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli személy/Interjú Lányi Andrással
2021.05.19., szerda 9:26
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert