„Klubrádió
Reggeli gyors

Nagyon alacsony szintű lesz a tanárképzés

30/07/2021 11:22

| Szerző: Klubrádió

Óriási színvonalcsökkenésre számítanak a tanárképzésben, mivel a kormány az aktuális oktatáspolitikájához igazítaná a tanárképzést. Úgy akarják vonzóvá tenni a pályát, hogy nem készítik fel eléggé a tanárokat.

A pedagógusképzés gyökeres átalakítására készül a kormány. Heidl György, a Pécsi Tudományegyetem bölcsészettudományi karának dékánja a Reggeli gyorsban azt mondta, ez már egy több éves folyamat, aminek a célja, hogy a hatékonyabbá tegyék a képzést. Nos, innentől dől össze a vár.

2021. július 30. Reggeli gyors - részlet 21.07.30. Heidl György
13:44
00:00

Amikor a hallgatók bekerülnek az osztatlan tanárképzésre a diákok, dönteniük kell, hogy 5 vagy 6 éves képzést választják-e, azaz általános iskolás vagy középiskolai tanárok szeretnének-e lenni. Ez korábban külön főiskolai illetve egyetemi képzésben dőlt el. Mivel állami finanszírozási féléveik vannak, Heidl szerint a többség a hosszabb képzést választja, azaz középiskolai tanárnak mennek, mivel nem szeretnék már rögtön az elején korlátozni a lehetőségeiket.

A tanári hivatással kapcsolatos problémák ismertek: óriási a tanárhiány. Tehát "van egy megoldandó helyzet, ez tény". Hgy ezt megoldják munkacsoportokat, bizottságokat hoztak létre, és bekapcsolódott az Innovácios és Technológiai Minisztérium valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma, de "aztán egyeztetési folyamat vége nem úgy sikerült, ahogy ezek a bizottságok javasolták".

A múlt év végén egy utasítás érkezett az egyetemekhez, hogy minden egyes tanárszakhoz munkacsoportokat állítsanak fel, "amik átírják a képzési és kimeneti követelményeit ezeknek a tanárképzéseknek bizonyos elvek szerint. Ezek az elvek nem felelnek meg a korábbi egyeztetéseknek" - mondta a dékán.

Az elvek között két olyan is megjelent, amik komoly ellenérzéseket szült. Az utasítás szerint meg kellene szüntetni az 5-6 éves képzést, hogy a hallgatók 5 év alatt jussanak el a diplomáig. Heidl szerint ezt úgy oldaná meg a kormány, hogy a középiskolai tanárok szakterületi felkészüléséből krediteket vettek el, "ami eleve nem volt magas". Egy tanár, szakonként 100 kreditben fogja tanulni, ami a dékán szerint egy másfél éves képzésnek felel meg. "Ez nagyon alacsony".

A hivatalos magyarázat szerint ettől vonzóbb, hatékonyabb és rövidebb lesz a diákok számára a tanári pálya, de Heidl szerint viszont mindez csak azt fogja eredményezni, hogy a jövő tanárai "eleve nagyon szerény ismeretekkel fognak rendelkezni, mivel a kerettantervvel kell összehangolni a tanárképzést. A gombhoz kell a kabátot varrni".

 
Tanár
Pixabay
 

 

Az egyetemen ugyanis csak a nemzeti alaptantervben szereplő érettségi témaköröket kell majd tanítani, ami ettől különbözik, azt négy szabadon választható kredtiben lehet felvenni, holott Heidl szerint a szabadon választható az egy olyan blokk, amiben több száz, akár ezer kurzus is szerepel a diákok számára a tangó tanulástól az aktuális EU-s jogrendig. Az adott szakhoz ebből válasszanak maguknak, de az egyetem ezt a választást még befolyásolni sem tudja, hogy például a történészek négy kreditért mit válasszanak, mert akkor meg nem szabadon választható.

"A következmény nagyon súlyos mert felkészületlen tanárok kerülnek a középiskolába. "Az érettségi témakörök, átéltük, változóak, az oktatáspolitikától függően. Akkor ehhez utólag hozzáigazítjuk az egyetemi képzést is? Szerinte az is lehetetlen feladat elé állítja az egyetemeket, hogy az első szemesztertől kezdve legyen tanárképzés: "ez jó szándék, de két szakot visznek, és ha még ehhez bekapcsolunk képzőhelyet, nem látom, hogy hogyan lehet ezt órarendileg megcsinálni. Nem fogja tudni elvégezni 10 szemeszter alatt azt a fajta képzést, amit most itt a tervekben látunk".

Heidl szerint óriási színvonalesésre lehet számítani, holott ahonnan esik, már azt is inkább fölfelé kellene vinni. Mindehhez egy informatikai rendszer társul, amivel ellenőrizhetővé válik, hogy a tanár valóban azt a kurzust viszi-e, ami elvárt. Azzal kapcsolatban, hogy mivel lehetne vonzóvá kell tenni a tanárképzést, azt mondta, hogy egy kezdő középiskolai tanár fizetése bruttó 220 ezer forint. "Hogy lesz ebből lakás? Betanított munkást keresnek hirdetésekben 230 ezer bruttóért, plusz cafeteria és mozgóbér".