„Klubrádió
Szószátyár

Nagyi kapra – jó volna, ha lenne, jó lenne, ha volna

30/03/2019 19:37

| Szerző: Klubrádió

Gyakori, egyszerű, ízletes fűszer a kapor, de hogyan kell jól használni? Nem főzéskor, hanem a beszédben. És mi van a hűtővel vagy inkább a hűtőgéppel? Ezeket, és szokás szerint még jó sok más dilemmát is elővett műsorában Kálmán László és Nádasdy Ádám.

2019. március 27. Szószátyár (2019. március 27., szerda 19:00)
49:12
00:00
Műsorvezetők: ✝︎ Kálmán László, Nádasdy Ádám
Hogy mondanánk helyesen, ha azt akarnánk közölni, hogy a számunkra kedves női nagyszülő előző évi kaporterméséből még van egy kevés az élelmiszerek hűtésére szolgáló háztartási berendezésünkben?

  • Még van a hűtőben pár adag a nagyi tavalyi kaporából.
  • Még van a hűtőgépben pár adag a nagyi tavalyi kaporjából.
  • Még van a fridzsiderben pár adag a nagyi tavalyi kaprából.

Segítségképp annyit, hogy bizonyos szavaknak nem csak egy helyes formája lehet, és vannak ingadozó esetek is. Az is kétségtelen, hogy a ritkábban használt szavaknál afelé sodródunk, hogy a tövet változatlanul hagyjuk – tehát kapor és nem kapr – a birtokragot pedig j-vel kapcsoljuk. Az egyre szokványosabb megoldás így a „kaporjából”. A túrós rétes azonban marad kapros, ha pedig kérjük, akkor kaprot kérjünk.

Nem ez volt azonban az egyetlen bizonytalanság, amit tisztázni próbált a műsor – reméljük sikerrel. Ha problémánk volna egyes a szavak használatával, érdemes belehallgatni. Akkor is, ha problémánk lenne.

Szószátyár
2019. március 27., szerda 19.00
műsorvezetők: Kálmán László és Nádasdy Ádám