„Klubrádió
Szószátyár

Csippant, vagy pittyent? - Verseny a Szószátyárban

9/03/2019 07:05

| Szerző: Klubrádió

Tényleg nincs igazi magyar neve a chipnek? Morzsának próbálták hívni, de ez nem honosodott meg.

2019. március 06. szószátyár-részlet 19.03.06.csippentés
13:40
00:00

Hogyan lehetne nevezni egyetlen egyszerű szóval azt a műveletet, amikor az ember chipkártyával, „érintős” bankkártyájával fizet, vagy a munkahelyére akar bemenni a belépőkártyája segítségével, vagy egyszer a ma még nem létező kártyát használja majd a buszon, villamoson? Erre vártak választ a Szószátyár műsorkészítői. Már csak azért is, mert a chipnek nincs igazi magyar neve. Morzsának próbálták hívni, de ez nem honosodott meg.

Schiller Mariann, a Radnóti Gimnázium tanára és Kálmán László ismertette a „verseny” állását. E szerint hallgatóin közül a legtöbben a csippantás és a pittyentés szót találják alkalmasnak, sőt ezeket használják is. Akár olyan értelemben is, hogy a bemenetelnél bepittyentenek, a kijövetelnél kipittyentenek.

A csippantásnál külön érdemes szót ejteni arról, hogy vajon miért kezeljük mély hangrendűként. Erre az a nyelvészek válasza, hogy az „i” hangrendi illeszkedése ilyen is, olyan is lehet, tehát nem egyedi, hogy a csippantás mély hangrendű. Talán azért is, hogy meg lehessen különböztetni a csippentéstől.

A műsor részletét a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.