„Klubrádió
Reggeli gyors

Nagy-Magyarország futballválogatottját építi Orbán

19/08/2021 08:16

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Az Augsburger Allgemeine körbejárja, hogyan használja a futballt Orbán Viktor hazafias érzelmek táplálására. A cikk szerint Orbán egyre közelebb kerül ahhoz, hogy a régi Nagy-Magyarország minden régiójából legyen játékosa a válogatottnak. A brit The News & Observer idézi Magyar Levente államtitkárt, aki közölte: Magyarország nem fogja megfizetni az árát az amerikai vezetés hibás geopolitikai döntésének, és nem enged be afgán menekülteket. Csernyánszky Judit lapszemléje.

Afgán krízis

A Pulitzer-díjas brit The News & Observer Magyar Levente államtitkárt is idézi, az aktuális, Afganisztánról szóló hírfolyamban a magyar reakciók is helyet kaptak. A többi között az, hogy Magyarország bírálta az amerikai csapatkivonást. Mint írták, „Magyarország nem fogja megfizetni az árát az amerikai vezetés hibás geopolitikai döntésének, és nem enged be afgán menekülteket”; felmérik, hogy tudnának segíteni azoknak az afgánoknak, akik a kint szolgáló magyar katonáknak segítettek például tolmácsként. A tudósítás szerint szélsőjobboldali magyar kormány a kezdetektől fogva, azaz 2015 óta vehemensen ellenzi a bevándorlást. A déli határon lévő kerítés azért is épült, hogy visszatartsák a főleg Szíriából, Irakból és Afrikából érkező menekülteket. A cikk megjegyzi azt is, hogy 60 ország kormánya közös nyilatkozatot adott ki korábban, kérve a tálibokat, hogy engedjék el azokat, akik el akarják hagyni az országot. Az 60 aláíró között nem találjuk ott se Magyarországot, se Bulgáriát, Európából ez a két kormány nem csatlakozott a közös nyilatkozathoz.

Foci határok nélkül

Az Augsburger Allgemeine arról ad körképet, miként használja a futballt Orbán Viktor hazafias érzelmek táplálására. A cikk szerint Orbán szívesen szolgálja ki a Nagy-Magyarországról szóló fantáziákat. Ehhez kapcsolódóan egyre több pénzt fektet be a szomszédos országok bizonyos futballklubjaiba. A szerző számításai szerint az elmúlt 10 évben 2,3 milliárd eurót, azaz 806 milliárd forintot költött szenvedélyére, a futballra, amiből 70 millió euró, 24 milliárd forint folyt be külföldi klubokba a nemzet egyesítése ideológiájának reményében. Dunaszerdahely, a DAC csapata volt az első a sorban, ott a Slovan Bratislava elleni rangadók nacionalista szlogenekkel végződnek. Romániában a Sepsi fut be egyre sikeresebb karriert, a negyedosztályból küzdötte fel magát, és negyedik helyen végzett az előző bajnokságban. Szeptember végén új stadiont is kapnak. Itt jegyzi meg a szerző, hogy az idegenbeli meccseiken gyakran magyarellenes rigmusokkal támadják a csapatot. A másodosztályú Csíkszereda és futballakadémiája is egyre több támogatást kap, és őket is támadják a nacionalista drukkerek. Szerbiában a bácskai Topolya Sport Club a nyerő, amelyik ugyancsak alulról küzdötte fel magát az első osztályba és az Európa Ligába. A horvátorsági NK Osijek csapatát Mészáros Lőrinc vette meg, stadion itt is be van ígérve. Szlovéniában 2014-ben alakult az NS Mura Murska Sobota, amely azóta nagy eredményeket ért el, de ezenkívül a Nafta 1903-at is támogatja a magyar kormány. Ukrajnában is befektet az Orbán-Mészáros páros – írja az augsburgi lap –, noha a közvetlen kapcsolatot nehéz kimutatni, de lehet rá következtetni nyilvánvaló egybeesésekből. Az ungvári FC Minaj nem véletlenül jutott fel egyre feljebb a létrán. Az ukrán kormány azonban tiltja a csapatok külföldi támogatását. Ausztriában a Mattersburggal voltak Mészárosnak tervei, de nem valósultak meg. Mindenesetre a számos befektetésnek köszönhetően Orbán Viktor egyre közelebb kerül ahhoz, hogy a Nagy-Magyarország minden régiójából legyen játékosa a válogatottnak. Egy nagy magyar csapat, amellyel nemcsak megőrizni lehet a nemzeti identitást, hanem erősíteni is.

Átadták a dunaszerdahelyi Mol Labdarúgó Akadémiát
 
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a dunaszerdahelyi DAC 1904 futballklub akadémiája, a Mol Labdarúgó Akadémia megnyitó ünnepségén a szlovákiai Dunaszerdahelyen 2018. november 16-án. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
 
 

Robotokkal a növényekért

New York állam fővárosában, Albany lapjában, illetve a tévé honlapján számoltak be arról a magyar fejlesztésű robotról, amely a hidroponikus, azaz talaj nélküli, tápoldatban termesztett növények termesztésében nyújt segítséget. Ami új irányt szab a jövőben az agrárium számára. Ez egyrészt azért hasznos, mert kevesebb víz felhasználására van szükség, ami a klímaváltozás miatti egyre hosszabb ideig tartó szárazság és sivatagosodás kivédését segíti. A HydroCobotics elnevezésű projektben résztvevő robot vertikális hidroponikus toronyban képes gondozni a növényeket, egyelőre azonban némi emberi segítségre is szüksége van. Valóságos és 3D-nyomtatott növények mozgatását bízták rá, és sikerrel szerepelt a robot, nem okozott sérülést a mellette dolgozó embereknek sem. A kutatásban a Green Drop Farm és a SZTAKI laboratóriuma vesz részt.

Csernyánszky Judit lapszemléje a Reggeli gyors 2021. augusztus 19-i adásában hangzott el.