„Támogassa
Esti gyors

Moszkva boldog - Szénási Sándor jegyzete

18/10/2023 18:03

| Szerző: Szénási Sándor/Klubrádió

"A republikánusok amennyire elkötelezettek Izrael mellett, annyira megosztottak ukrán ügyben. Ez így nagyon jó Moszkvának."

2023. október 18. Esti gyors - részlet (2023.10.18. Szénási Sándor jegyzete)
03:21
00:00

Egy hónappal ezelőtt a Fehér Ház közölte, hogy nem tesz eleget az ukrán elnök kérésének, és nem ad át ATACMS rakétarendszert, amivel 18o kilométeres célpontok is leküzdhetők. Nem sokkal a bejelentés után egy kongresszusi képviselő azonban azt mondta az NBC-News-nak, hogy rakétaügyben a vita még folyik. Három nap múlva Biden személyesen tudatta Zelenszkijjel, hogy korlátozott számban, de mégis szállítanak. Időpontot nem jelölt meg.

Most már nem is kell. Az ukrán vezető ugyanis megírta, hogy a fegyvert bevetették, nagy sikerrel, és ez nyilván a tegnapi bergyanszki támadásra vonatkozik, ahol egy csapással állítólag 9 orosz harci helikoptert semmisítettek meg.

A szállítás gyorsasága üzenet. Amerika azt akarja közölni baráttal és ellenséggel, de főleg Ukrajnával, hogy a fókusz annyira nem helyeződhet át az izraeli helyzetre, hogy az ukrán fegyverellátással problémák legyenek. Csak hát ezek a problémák már léteznek. Az, hogy Amerika kezd kifutni bizonyos készletekből, eddig is tudható volt, de a szállítást az is bizonytalanná teszi egy idő után, hogy a képviselőház most béna kacsa. A republikánus frakció trumpista kisebbsége megbuktatta a házelnököt, és hiába van helyettes, megszavazott speaker nélkül az ügymenet leáll, és többek között az ukrán fegyversegélyről sem dönthetnek. De ha dönthetnének is: a republikánusok amennyire elkötelezettek Izrael mellett, annyira megosztottak ukrán ügyben.

Ez így nagyon jó Moszkvának. Egyébként az, hogy Putyin mennyire jól járt a Hamász támadással, csak most látszik igazán. A CNN véleményírója össze is szedte a tényeket: a NATO országok közvéleménye megosztott, és még ha léteznek is valós árnyalatok, például az, hogy az Izrael ellenes tüntetők jórésze nem a Hamász, hanem a szenvedő gázai lakosság mellett akar kiállni, a médiából az jön le, hogy a NATO elkötelezettségét Izrael mellett a saját lakosságának egy része megkérdőjelezi. Emellett Moszkva ismét az arabok barátjaként tűnhet fel a Közel-Keleten, mert bár a beavatkozást tagadja, a köztelevízióban közzéteszi a Hamász egyik vezetőjének nyilatkozatát arról, hogy az oroszok szimpátiája a palesztinokat célozza, és hogy Moszkva boldog, hogy Amerika Jeruzsálem mellett keveredik bele a konfliktusba. Ráadásul a csaléteknek felhasznált Hamász gyilkos támadásának az is következménye, hogy az orosz-iráni kapcsolat minden eddiginél szorosabb, és maguk mellett tudhatják Kínát is, amely általában a civilek védelmére szólított fel, és közvetítést ígért, de a Hamász -ról éppúgy nem ejtett szót, mint az oroszok.

A konfliktus egyetlen szereplője, aki „komplett nonszensz”-nek nevezte az orosz szál jelenlétét, éppen Izrael, amelynek moszkvai nagykövete mondta ezt, és amely „most nem alkalmas” indoklással elutasította Zelenszkij szimpátialátogatását, ami persze azt is jelezte volna, hogy a terrornak két áldozata van, és egymás mellett a helyük. Csakhogy Izrael nem akar ujjat húzni a Szíriában katonai erővel bíró Putyinnal, már így is két fronton harcol, és nem tudni, az elkerülhetetlen civil palesztin veszteségekre mennyire durván reagálnak majd a ciszjordániai arabok.

Így állunk. Nem jól.

Szénási Sándor jegyzete az Esti gyors 2023. október 18-ai adásában hangzott el.