„Klubrádió
Dobszerda

Mit látsz, Laca?

18/10/2023 13:46

| Szerző: Váradi Júlia/Klubrádió

A Dobszerdában Váradi Júlia vendége Kovalovszky Márta művészettörténész volt. Egy Bizottság együttestől kölcsönzött dalcímmel is illusztrálta történeteit.

2023. október 18. Dobszerda (2023. október 18., szerda 20:00): Kovalovszky Márta
53:24
00:00
Műsorvezetők: Váradi Júlia Szerkesztők: Váradi Júlia
Amikor a hatvanas években, kisgimnazistaként Székesfehérvárra zarándokoltunk, hogy az István Király Múzeumban az addig gyakorlatilag titokban tartott Csontváry hatalmas festményeit megnézhessük, még semmit sem tudhattunk arról a két csodálatos és bátor fiatal emberről, a Kovács Péter és Kovalovszky Márta alkotta házaspárról, akik mint a múzeum frissen alkalmazott munkatársai azokban a pillanatokban kötelezték el magukat több mint hatvan évre a kortárs képzőművészet legavatottabb művészettörténészi kutatása és bemutatása mellett.

Kovács Péter és Kovalovszky Márta
 
Kovács Péter és Kovalovszky Márta
Fotó: Mátyus László / Klubrádió
 

Főleg nekik volt köszönhető a Csontváry-kiállítás is, ahogy az elkövetkező hat évtized megszámlálhatatlan, reveláció erejű múzeumi élménye. Kovalovszky Márta a Bizottság együttestől kölcsönzött "Mit látsz Laca” dalcímmel idézi fel a az eltelt hatvan évet.

Ő volt a Dobszerdában Váradi Júlia vendége. A teljes adást meghallgathatják a cikk tetején elhelyezett lejátszóra kattintva.

Dobszerda
2023. október 18. szerda 20:00
Szerkesztő-műsorvezető: Váradi Júlia