„Támogassa

Milyen hatást gyakorol az 5G az okostelefon-használókra?

3/09/2021 20:33

| Szerző: Klubrádió

Az Ericsson reprezentatív kutatásában 1,3 milliárd felhasználó szokásait és véleményeit összesítette 26 országból, köztük az Egyesült Államokból, Kínából, Dél-Koreából és az Egyesült Királyságból. A felmérésben olyan kérdésekre keresték a választ, minthogy milyen hatást gyakorol az 5G az okostelefon-használókra, és hogy ezek a felhasználók mit várnak a technológiától a jövőben.

Az Ericsson kutatása szerint az ötödik generációra felhasználók több időt töltenek felhőből streamelt videojátékokkal és kiterjesztett valósággal, valamint kevesebbszer veszik igénybe otthonukban és máshol a wifit. Ugyanakkor elégedetlenek a rendelkezésre álló alkalmazásokkal. A legélesebb kritika szerint azok nem használják ki eléggé a modern technológia nyújtotta lehetőségeket, és fontosabbnak tartják a beltéri lefedettséget még a letöltési sebességnél is. A tanulmány egyik legfontosabb megállapítása, hogy az 5G már most új felhasználói szokások megjelenését eredményezte. És itt nem csak arra gondolhatunk, hogy egyre inkább áthelyeződik a valósból a virtuális térbe még a szórakozás is. Gondoljunk csak az online kaszinó játék különböző típusainak térnyerésére!

 

Mire és hogyan fordítanak időt az 5G felhasználók?

A 4G-s társaikhoz képest hetente 2 órával többet felhőből streamelt játékokkal; 1 óra 16 perccel többet zenestreameléssel; 1 óra 11 perccel többet nagyfelbontású videók streamelésével; 1 óra 11 perccel többet virtuális valóság (VR) tartalom fogyasztásával; 1 órával többet élő közvetítésekkel; 1 órával többet 360 fokos HD videókkal; 1 órával többet kiterjesztett valóság (AR) tartalom fogyasztásával töltenek.

Ehhez hozzájárul, hogy az 5G felhasználók elégedettek a sebességgel, 70 százalékuk azonban elégedetlen az innovatív szolgáltatások és az 5G képességeit valóban kihasználó új alkalmazások elérhetőségével. Sőt, egyesek akár 20-30 százalékkal többet is fizetnének olyan 5G előfizetésekért, amelyekben kifejezetten az 5G-re épülő extra szolgáltatások is benne vannak.

 

Az 5G jelenlegi felhasználóinak nagy része főként beltéren használja a technológiát

A beltéri lefedettség fontos az embereknek, amiben fontos szerepet játszik a koronavírus-világjárvány hatása is. A felhasználók kétszer olyan fontosnak jelölték meg a beltéri lefedettséget, mint a sebességet vagy akár az akkumulátor élettartamát. Ötből egy mobilfelhasználó arról számolt be, hogy az 5G kapcsolat nyújtotta előnyök miatt kevesebbszer csatlakozik a wifire beltéren.

De milyen ajánlások fogalmazhatóak meg a szolgáltatók számára, amelyek mentén haladva rövid és hosszútávon is jobban kielégíthetik a felhasználói igényeket: Egyrészt kiemelten fontos az 5G-vel kapcsolatos ismeretek bővítése és az 5G használat előnyeinek megismertetése, ahogy a bel- és kültéri 5G lefedettség egyenletes minőségének biztosítása és a az új 5G szolgáltatások hálózati követelményeihez való alkalmazkodás is. De szükséges bevezetni a felhasználók igényeire válaszoló új 5G használati módokat, a már meglévő és a jövőben megvalósuló használati módok elérhetőségét pedig bővíteni kell a partnerek révén.

(X)