„Klubrádió
Megbeszéljük...

Mihályi Péter: Nagy bajban leszünk, ha Orbán kilép az EU-ból

6/08/2021 19:19

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Nagyon súlyos problémákat jelentene, ha Orbán Viktor kilépne az Európai Unióból – véli Mihályi Péter közgazdász. A Corvinus Egyetem tanára szerint ilyen esetben Oroszország és Kína segítségére nem számíthatnánk, hiszen érdektelenné válna számukra a további együttműködés, mert mi is kiszorulnánki az európai piacokról.

2021. augusztus 06. Megbeszéljük - részlet 21.08.06. Mihályi Péter
11:07
00:00

Orbán Viktor retorikájában egyre gyakrabban jelenik meg, hogy az Európai Unión kívül jobb lenne Magyarországnak.

Mihályi Péter közgazdász, a Corvinus Egyetem tanára azt mondta a Klubrádiónak, hogy amennyiben egy alternatív valóságban a kormány holnapután kiléptetné Magyarországot az EU-ból, az súlyosabb következménnyekkel járna, mint amilyen a koronavírus-járvány volt eddig. "Egészen súlyos nemzeti tragédiát jelentene" – tette hozzá.

Abban az esetben a német autógyárak egészen biztosan kivonulnának a Magyarországról. Őket jó eséllyel követnék japán és amerikai társaik is. Hiszen ezek célja egy Európai Uniós tagállamba befektetni. Azért is lenne különösen értelmetlen lépés, mert Orbán Viktor nagy mértékben kötődik a német autógyárakhoz.

Egy esetleges "huxit" a magyar valutára is negatívan hatna. Elveszteve piaci közösségét a forint beszakadna a drámaian megnövekedett forintkínálat miatt. Minden korábbi mértéket meghaladó inflációval néznénk szembe. A forint összeomlana.

Ezzel a fiatal generáció tagjait már semmivel sem tudná a kormány maradásra bírni, mert a jobb élet reményében minden korábbinál többen hagynák el az országot.

Botorság lenne Mihályi szerint Oroszország és Kína segítségére építeni, számukra Magyatrország csak addig fontos, amíg utat jelenthetnek az európai piacra. Amelytől az unióból kilépve Magyarország is elvágná magát.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Mihályi Péterrel
2021.08.06., péntek 16:45
Riporter: Bolgár György