„Klubrádió
Reggeli gyors

Merényi Fazekas "kétforintos" vagyonnyilatkozatáról: Egy politikus nem teheti meg, hogy figyelmetlen legyen

6/02/2024 12:11

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Ha hibázott vagyonnyilatkozatában Fazekas Sándor fideszes országgyűlési képviselő, akkor nem ellenőrizték elég alaposan a dokumentumot – véli Merényi M. Miklós, a K-Monitor munkatársa.

2024. február 06. Reggeli gyors - részlet 24.02.06. Merényi M. Miklós
07:57
00:00

A vagyonnyilatkozatok közzététele mindig tartogat újdonságokat. Ezúttal a K-monitor vett észre érdekes adatokat. 19,5 forint takarékban elhelyezett vagyont és 2,1 forint készpénzt vallott be kézzel kitöltött friss vagyonnyilatkozatában Fazekas Sándor volt miniszter, a Fidesz országgyűlési képviselője.

"Nézhetjük ezt úgy is, mint egy elírást, ez benne van a pakliban, de nézhetjük úgy is, hogy egy tapasztalt politikus, akinek apparátusa van, és már tucatnyi alkalommal töltött ki vagyonnyilatkozatot, nem teheti meg, hogy ennyire figyelmetlen legyen" – mondta a Reggeli gyors keddi adásában Merényi M. Miklós, a K-Monitor munkatársa. Furcsállta azt is, hogy ha volt is ellenőrzés, senkinek nem szúrt szemet a hiba, és a dokumentum ebben a formában kerülhetett nyilvánosságra.

Hozzátette, hogy amikor az ügy hétfőn kiderült, Fazekas megjelent a mentelmi bizottságnál, és korrigálta nyilatkozatát.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a dokumentumból éppen a fontos tételek nem derülnek ki. Fazekas ugyanis képviselőként jelenleg bruttó 2 166 217 forintot keres, az Állatorvosi Egyetem alapítványában 1,5 millió Ft-os tiszteletdíjat kap, emellett a cégéből is jutott neki 9 millió forint osztalék 2023-ban.

Hangsúlyozta, számára is meglepő módon az Integritás Hatóság javaslatát – amelyet valamiért figyelmen kívül hagy a kormány – kifejezetten jónak talált a vagyonnyilatkozatok körüli problémák megoldása szempontjából.

Merényi arról is beszélt, hogy a vagyonnyilatkozatokat korábban a jövedelemnyilatkozatokkal akarta a kormány kiváltani, amelyet szerinte annyira bonyolult kitölteni, mint egy lottó-szelvényt, ehhez képest "Kósa Lajosnak ezt sem sikerült megugrania".

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Merényi M. Miklóssal
2024.02.06., kedd 7:43
Riporter: Dési János