„Klubrádió
Tükörfordítás

Meghalt Konrád Áron

28/07/2022 22:37

| Szerző: Pályi Márk / Klubrádió

Konrád Áron gimnazista korában az egyik legígéretesebb költői tehetségnek számított, az érettségit követően azonban skizofréniával diagnosztizálták. Édesapja, Konrád György halálát követően három évvel most ő is távozott, 36 éves volt.

2022. március 19. Tükörfordítás (2022. március 19., szombat 14:00)
55:38
00:00
Műsorvezetők: Pályi Márk Szerkesztők: Pályi Márk

Tükörfordítás című kulturális tényfeltáró és ismeretterjesztő műsorunkban néhány hónappal ezelőtt Konrád Áron verseit is bemutattuk: az adásban olyan, az ezredforduló tájékán született művek hangzottak el, amelyek a költő húszéves kora előtt születtek. Konrád György és Lakner Judit rendkívüli tehetségű fiaként 1986-ban született Budapesten, a Toldy Ferenc Gimnáziumban G. István László költő tanítványa volt, aki műsorunkban is felelevenítette Konrád Áron verseinek erényeit. Az adást a fenti hangsáv lejátszás gombjára kattintva is meghallgathatják.

Konrád György Konrád Áronnal - 1999
 
Konrád György Konrád Áronnal - 1999
Fotó: Kepes Judit
 

Konrád Áron skizofréniával küzdött, felnőtt életét mentális épségétől és önállóságától megfosztva töltötte; bár verset többé már nem tudott írni, festői ambícióit tovább ápolta. Az adásban testvére, Konrád Zsuzsi filmrendező beszélt a lírájáról és életéről, a skizofrén állapot ellentmondásairól és elviselhetetlenségéről is. A műsorban Grisnik Petra, Szacsvai István és Valcz Péter színművészek olvasták föl gyerekkori és érettebb kamaszkori, fiatal felnőttkori verseit, amelyek közül kettőt itt is meghallgathatnak a megfelelő hangsávok lejátszás gombjaira kattintva.

Konrád Áron festménye (Forrás: Konrád József / Facebook)

A márciusban elhangzott adást követő rövid időszakban Konrád Áronnál rákot diagnosztizáltak, és szervezete a tegnapi napon föladta a küzdelmet. Rövid élete és még rövidebb életútja, ifjúkori alkotói pályája egyúttal arra is emlékeztet bennünket, hogy észrevegyük a magas presztízsű alkotók családjaiba születő gyerekek helyzetének árnyoldalát: a kívülről eszményített családokban a szabad légkör és a szülők gyakran túlzott tekintélyének egyidejű jelenléte a rendkívüli szellemi képességek mellett fokozott mentális veszélyeknek is kiteheti a beleszületőket.

2022. július 28. Tükörfordítás / Konrád Áron: Én tudom (22.07.28.)
00:14
00:00

Konrád Áron temetését vasárnap tartják a farkasréti zsidó temetőben. A fenti hangsáv lejátszás gombjára kattintva Valcz Péter előadásában is meghallgatható kamaszkori négysorosában azt írja: „Én tudom, hogy ki rám haragszik, / Valójában önmagának árt, / Mert átok lesz a neve annak, / Ki megátkozza Ábrahám fiát.” Konrád György fiát nem csupán zsidó származása tette Ábrahám fiává, hanem az a személyes helyzete is, amelyben joggal élhette át valóságként a bibliai Ábrahám fiának élete feláldozásával rémisztő fenyegetettségét. A lenti hangsávot elindítva pedig Szacsvai István előadásában egy olyan gyerekkori versét hallgathatják meg, amely a különlegességével járó sajátos helyzetébe is bepillantást enged.

2022. július 28. Tükörfordítás / Konrád Áron: Az isten könyvet ír (22.07.28.)
01:00
00:00