„Klubrádió
Esti gyors

Megalázták az óvónők a gyereket, mégis a szülei ellen indult eljárás

12/05/2019 08:37

| Szerző: Klubrádió

Nem veszik komolyan az óvodák és iskolák azokat a panaszokat, amelyeket lelki bántalmazások és megalázások miatt tesznek a szülők, ráadásul sok eset rejtve marad – erről is beszélt Lápossy Attila, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala gyermekjogi osztályvezetője.

2019. május 10. Esti gyors-részlet/Interjú óvodai bántalmazásról (2019.05.10.)
06:55
00:00
Egy XVI. kerületi óvodában a szülők állítása szerint megalázták gyereküket, rendszeresen kiabáltak vele. Egy általuk felkért igazságügyi pszichológus szakértői véleménye szerint ettől a gyereknek székletürítési problémái lettek, és a végén már nem is beszélt az óvónőkkel.

A szülők először az óvodavezetőhöz fordultak, majd a jegyzőhöz, a polgármesterhez, a bírósághoz, a rendőrséghez, az ügyészséghez. Mindenhol visszautasították őket, végül a gyámhatóság a szülőkkel szemben indított védelembe vételi eljárást.

Az Alapvető Jogok Biztosa kimondta, hogy a bántalmazást az óvodapedagógusok okozhatták.

Az Esti gyorsban Lápossy Attila azt hangsúlyozta, hogy több intézménynek, így az óvodának, a fenntartónak, a szakembereknek és a nyomozóhatóságnak is lett volna teendője ebben az ügyben. A gyermekjogi osztályvezető szerint az ilyen panaszokat a nyomozóhatóságnak komolyabban kellene venni, mert ez egy alapvető jogállami követelmény. A legfőbb ügyésznél kezdeményezték, hogy a szakminisztériumok és a rendőrség bevonásával tekintsék át a szabályozást, hogy miként lehet fellépni az ellen, hogy egy kisgyereket megalázzanak, lelkileg bántalmazzanak.

Az interjút a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg.

Esti Gyors
2019. május 10. 18.30
Műsorvezető: Herskovits Eszter