„Klubrádió
20 esztendőnk hatalom

Medgyessy Péter: Lett volna lehetőségem visszaszerezni a bizalmat

11/12/2021 08:34

| Szerző: Klubrádió

20 esztendőnk hatalom címmel indítunk visszatekintő sorozatot a húszéves Klubrádió honlapján, ahol az elmúlt két évtized néhány emlékezetes műsorából szemezgetünk.

Az első műsorrészletünk 2004-re megy vissza, Orosz József készített interjút a néhány hónappal korábban lemondott Medgyessy Péter miniszterelnökkel.

2021. december 11. 20 esztendőnk hatalom (2004.12.30. Kontra: Orosz József interjúja Medgyessy Péterrel)
00:00
00:00

A 2004. december 30-i Kontrában Orosz József kérdezte Medgyessy Péter volt miniszterelnököt, aki a személye iránt megrendült bizalomra hivatkozva az év augusztus 19-én jelentette be, majd augusztus 25-én be is nyújtotta lemondását. Ettől kezdve ügyvezető kormányfőként tevékenykedett szeptember 29-éig.  

A műsorban felidéztük távozásának részleteit, mire Medgyessy Péter úgy reagált: ez a történet nem őt minősíti. Műsorvezetőnk szerinte nagyon tárgyilagosan és részletesen mesélte el, ami akkor történt; „mit kell még ehhez hozzátenni?”.

Azt gondolja, lett volna még egy lehetősége néhány nappal később visszaszerezni a bizalmat. Hiszen nagyon bizonytalanná vált a szocialista párt, nagyon erős volt a támogatottsága a frakcióban és bizonyos értelemben az elnökségben is. Azért mondja, hogy puccs volt, mert nem teljesen pontos információt kapott az elnökség arról a bizonyos beszélgetésről, amely után távoznia kellett. Lett volna módja, hogy visszafordítsa, sokan jöttek oda hozzá, hogy „Péter, gyere el a kongresszusra, mondd el, hogy történt, mi építünk rád, veled nyertük meg a választást”. Akkor egy percre megingott ő is, és elgondolkodott rajta, hogy elmenjen, de aztán úgy döntött, hogy nem. Vannak okok, amelyek miatt érdemes kompromisszumot kötni, de van egy pont, amelyen túl az ember becsületét, méltóságát megőrizni fontosabb.

Medgyessy arról is beszélt: azzal nem nézett szembe a mai modern magyarországi baloldal (ha egyáltalán modernnek nevezhető – jegyezte meg), hogy hallatlan polgárosodás ment végbe az elmúlt években Magyarországon. Nem az a helyzet, hogy a polgárság állnak szemben a nem polgárokkal, hanem a bal- és a jobboldalon is megjelenhet a polgári gondolkodás. „Amikor eljött ez a szembenézés, arra jutottam, hogy én baloldali polgárnak számítok”.

Medgyessy
 
Kontra
2004. december 30. csütörtök
Műsorvezető: Orosz József