„Klubrádió
A lényeg

Márki-Zay Péter: Egy kérdés maradt – Fidesz vagy nem Fidesz

23/10/2021 21:10

| Szerző: Klubrádió

Az ellenzéki összefogás október 23-ai ünnepi megemlékezésén a miniszterelnök-jelölt szónoklatát a másik öt jelölt beszéde előzte meg. A mondanivalójukat az összefogás, az ellenzéki egység, az árkok betemetése és a választáson remélt siker jellemezte. A 444.hu becslése szerint 5-6 ezren lehettek a résztvevők. 

A szónokok leginkább az ellenzéki egység megszületését és a nemzet egységesítését éltették. Ezen kívül Jakab Péter Orbánt a Csillag börtönbe vízionálta, Fekete-Győr András pedig a Fidesz-szavazókat is próbálta megszólítani.

Dobrev Klára azon kívül, hogy a DK még mindig a legerősebb ellenzéki párt, azt hangsúlyozta, hogy az ellenzéki összefogás az európai magyar köztársaság talán utolsó esélye, amit nem szabad elszúrni, „jövőre vagy együtt nyerünk, vagy együtt bukunk el”.

Karácsony Gergely is arról beszélt, hogy az összefogás és a szeretet erejével lehet a szétlopott, szétszakított hazát egyesíteni, aminek kell egy vezetőjének lennie, aki nem más, mint Márki-Zay Péter.

Márki-Zay Péter először felköszöntötte születésnapján az egyesült ellenzéket, majd viccesen boldog karácsonyt kívánt, és úgy fogalmazott, hogy "A magyarok meguntak valamit 1956. október 23-án, a lemaradást a nyugattól, az elszegényedést, a megfélemlítést, a politikai kinevezetteket, a kontraszelekciót, az orosz befolyás erősödést, a soha meg nem térülő beruházásokat, a lehallgatást és a megfigyelést, a koncepciós pereket, a gyűlöletkampányokat, azt, hogy mindig egy kiválasztott csoportot kellett utálni. Ebből lett nekünk is elegünk most" – írja a 24.hu.

 

Párhuzamot vont a megjelent fiatalok és az 56-os ifjúság között: "Ha visszanézünk, a fiatalok voltak a kicsik, a hatalom nélküliek, a pénz nélküliek. A kicsik forradalma volt, akik felálltak és elzavarták a nagy gyereket, aki elvette az uzsonnájukat. Hozzánk csatlakoztak ugyanúgy a pártok, mint 1956-ban".

A miniszterelnök-jelölt szerint 2018-ban nem volt meg az összefogás, ezért nyerhetett 2/3-dal a Fidesz, amit még egyszer nem lehet megengedni, ezért is éltette a maihoz hasonló, 1956-os teljes (nemzeti) összefogást, amivel még az orosz hadsereget is le lehetett győzni: "Ha mindannyian összefogunk és együtt harcolunk a közös ellenség ellen, akkor győzni fogunk. Olyanok tudtak együtt harcolni, akik megjárták a börtönt, akiknek elvették a tehenét, de Nagy Imre is, aki részese volt az elnyomó rendszernek, de a jó oldalra állt".

Október 23. – Az ellenzéki pártok megemlékezése BudapesteBudapest, 2021. október 23. Videofelvételről készített kép az ellenzéki pártok Egységben a szabad Magyarországért! címmel tartott megemlékezésén, az Andrássy úton az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján, 2021. október 23-án. MTI/MTVA
 

Márki-Zay szerint meg kell küzdenünk a szabadságunkért, egy új alkotmányért, amit csak népszavazással lehet elfogadni és az Európai Ügyészséghez való csatlakozásért, mert "Olyan országban akarunk élni, ahol sajtószabadság van. Olyan országban, ami fejlődik, ahol digitális oktatás van, szabad tankönyvválasztás van. Ahol az önkormányzatok szabadok, és a lakosokat képviseli akár a kormánnyal szemben is. Új választási törvényt akarunk. Olyan országot szeretnénk, ahol végre, 32 évvel a rendszerváltás után szabad betekintése lesz mindenkinek az ügynökaktákba".

Az ellenzék vezetője felsorolta a mostani rendszer bűneit és elmaradásait is, elmondta, hogy kiadják a bűnöző migránsokat, elszámoltatják azokat, akik a piaci ár kétszeresén szerezték be a kínai vakcinát, akik 300 milliárdért vettek feleslegesen lélegeztetőgépeket; bevezetnék az eurót, a NATO iránti lojalitás fogja meghatározni a külpolitikát, és nem lesz semmiféle megkülönböztetés: "Magyarország végre szeretem ország lesz. Ahol sem bőrszín, sem származás nem határozza meg, ki mire viheti az életben. Ahol még a fideszes politikusok is nyíltan vállalhatják a homoszexualitásukat, mert abban nincsen semmi szégyen".

Felhívta a hallgatóság figyelmét arra is, hogy mi vár az ellenzékre a Fidesz részéről: "De legyünk óvatosak, Orbán Viktor barátjai is a szabadságukért küzdenek. Küzdenek azért, hogy ők szabadon maradhassanak és mi ne lehessünk szabadok. Hazugságkampányok fognak következni, Gyurcsánnyal fognak vádolni azok, akik 12 év alatt nem tudtak semmit rábizonyítani Gyurcsányra. Támadni fognak bennünket, ezeket a hazugságokat már most házhoz viszik, aláírásokat gyűjtenek és adatbázist építenek. A megfélemlítés, a zsarolás, a csalás mind ott van a Fidesz eszköztárában. Nekünk ez ellen kell fellépni"

A megoldás pedig bennünk van, mert: "Ahogy a sötétséget nem lehet legyőzni sötétséggel csak világossággal, úgy a gyűlöletet sem lehet legyőzni gyűlölettel, csak szeretettel. A következő hat hónapban minden magyar emberre szükség van. Mindenkinek komoly feladatai lesznek, mindannyiunknak kell kampányolni. Hat hónap kemény munkával visszaszerezhetjük a szabadságunkat".

Segítséget kért minden magyartól, azt üzente, hogy "El kell juttatnunk minden postaládába az igazságot. Nekünk bár pénzünk, hatalmunk nincs, itt vannak a fiatalok. Az ő segítségükkel tudjuk eljuttatni az üzenetünket az ország minden egyes polgárához, minden egyes magyarhoz. Minden magyarra számítunk. Szükségünk van a hatalomtól független szavazatszámlálókra".

Azt kérte a tömegtől, hogy támogassa mindenki a 106 győztes jelöltet, mert "Nincs nyerhetetlen körzet. Mostantól 2022 áprilisáig egyetlen egy kérdés maradt: Fidesz vagy nem Fidesz. Mutassuk meg, hogy abból a gödörből, ahova a Fidesz juttatta az országot, a kijárat nem jobbra vagy balra van, hanem csak felfelé" – zárta beszédét Márki-Zay Péter, majd felhívta a színpadra a többi ellenzéki jelöltet, kézenfogva sort álltak, a tömeg pedig vastapssal fejezte ki szimpátiáját – foglalta össze a rendezvényt a 24.hu.