„Támogassa
Reggeli gyors

Már 11 éve fotózom a kis csodákat – mondta a dubaji fotópályázat fő kategóriáját megnyerő magyar fotós a dunavirágokról

27/11/2023 10:32

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Potyó Imre dunavirágzásról készült fotója nyerte a dubaji nemzetközi fotópályázat fő kategóriájának első díját. A természetfotós  11 éve fotózza többek között ezt a témát, amivel az a célja, hogy minden évben újszerűen alkossa meg a képeit – mondta a Reggeli gyors című műsorban.

2023. november 27. Reggeli gyors-részlet (2023.11.27.) Potyó Imre
10:42
00:00

A dunavirágok (Ephoron virgo) több évtizedre eltűntek Magyarországról, viszont a különböző szennyvíztisztító üzemek modernizálásának, illetve a vízminőség javulásának hála visszatértek a mellékfolyókból és ismét milliószámra lepik el a hazai partokat – magyarázta Potyó Imre természetfotós, aki a dunavirágzásról készült fotójával elnyerte a 2023-as HIPA nemzetközi fotópályázat fő kategóriájának első díját. 

Sokan csak a tiszavirágot (Palingenia longicauda) ismerik, ami hungarikummá vált Magyarországon, azonban vannak egyéb kérészfajaink is – mondta Potyó, hozzátéve, ilyen például a dunavirág. Ez a kérészfaj augusztusban rajzik sötétedésben, először a hímek, aztán nőstények kezdenek el táncolni a vízfelszínen, keresik egymást, majd párosodnak, és egyszer csak összeáll a kompenzációs raj, ami a nőstények hadából áll, és megindul a folyásiránnyal szemben. Egy órát is repülnek így milliós számban, majd egyszer csak elpusztulnak, belerázzák utolsó erejükkel a petecsomóikat a vízbe, majd szépen lassan lesüllyednek körülbelül oda, ahol kifejlődtek, tehát kompenzálja az elsodródást ez a repülésük – foglalta össze a természetfotós.

"Már 11 éve fotózom a kis csodákat" – fogalmazott Potyó Imre, hozzátéve, célja, hogy minden évben újszerű látványt mutasson be a közönségnek. Korábban még makró optikákkal fotózott, illetve különböző közvilágítási lámpák fényében igyekezett megörökíteni azok fénycsóváit.

A legújabb felvételnél halszemoptikát alkalmazott, amellyel néhány centire közelítette meg a gyorsan mozgó rovarokat, illetve 80 fokos szögben pásztázta a tájat. Közvetlenül a vízfelszínről fotózott, így komponálta bele a képbe a vízfolyást és a kavicsokat is. Hozzátette, valószínűleg ez az újszerű látásmód ragadta meg a dubaji zsűri figyelmét.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/Interjú Potyó Imrével
2023. november 27., hétfő 08:45
Riporter: Herskovits Eszter és Selmeci János