„Köszönjük,
A lényeg

Magyar részvételű film kapta az Arany Pálmát Cannes-ban

26/05/2024 13:30

| Szerző: Klubrádió/Gőzsy Kati

A budapesti KGB stúdió trükkjeivel készült a sztriptíztáncos és az orosz oligarcha fiának viszonyáról szóló, New Yorkban játszódó  Anora című vígjáték, ami szombat este Arany Pálmát kapott a 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon a nemzetközi zsűritől. A filmes trükkökhöz Sean Baker független amerikai filmesnek, aki harmadszorra versenyzett Cannes-ban, Enyedi Ildikó rendező ajánlotta a stúdiót. A Klubrádió Klingl Béla animációs filmrendezőt, a KGB stúdió vezetőjét kérdezte.

A szombat este fődíjat nyert Anora című film vizuális trükkjein magyarok dolgoztak: Klingl Béla és stúdiója végezte a trükkmunkálatokat idén januártól négy hónapig a nyolc fős csapatával. 100 jelenetet módosítottak a Micsoda nő! hamupipőkés változatában. Meztelen lányt cseréltek le a sztriptízbárban egyéb trükkök mellett.

"Hatalmas öröm és meglepetés, hogy nyert az Anora. Csak néztem, milyen sok jó film van más neves rendezőkkel is a versenyben, például Francis Ford Coppola vagy David Cronenberg rendezte film is versenyzett, mondta Klingl. Az Anora 21 másik jelölést utasított maga mögé. - Ez mégiscsak egy aránylag kisebb költségvetésű független film."

"A sztori egy sztriptíztáncos lányról szól (Mikey Madison), aki egy gazdag orosz oligarcha fiával ismerkedik meg, és az ő kapcsolatuk a néha vicces, néha tragikus téma - mondta Klingl Béla. - Azt a jelzőt a filmre, hogy ez egy 'kicsit Micsoda nő!, de nagyon másképpen' a rendező mondta az első zoom-megbeszélésünkön. Nem voltunk a forgatáson, minden zoom-meetingen keresztül ment. New Yorkban forgatták, mi Budapesten utómunkáztunk." A történet egy modern tündérmeseként indul, de miután a fiú szülei Moszkvában tudomást szereznek arról, hogy a fiatalok összeházasodtak, és New Yorkba érkeznek, az álmodozás Anora számára véget ér, a film pedig akcióvígjátékká alakul át. A 138 perces feszes ritmusú film a klasszikus amerikai maffiafilmeket is megidézi, miközben a milliárdosok világa és a New York-i szegénynegyedek közötti váltásokkal az amerikai álom árnyoldalaira is rávilágít.

 
Klingl Béla
Facebook

A filmjeiben a peremvidékre szorultakat humorral és méltósággal középpontba helyező Sean Baker rendezőnek a fődíjat George Lucas amerikai rendező, producer adta át. A Csillagok háborúja univerzumának 80 éves megálmodóját néhány perccel korábban a Variety beszámolója szerint tiszteletbeli Arany Pálma-díjjal tüntette ki a fesztivál, amit a 85 éves Francis Ford Coppola amerikai rendező nyújtott át kollégájának.

Mint Klingl elmondta, Sean Baker rendező a miskolci CineFest filmfesztiválon vett részt szeptemberben, és ott kérdezte meg Enyedi Ildikót, hogy kik készítették a trükköket a 2021-ben Cannes-ban versenyzett A feleségem története című filmjében. Enyedi ajánlotta be Klingl csapatát, ami a filmjében 400 jelenetben dolgozott. Klingl Béla animációs munkái között van egyébként szerzői film, a Hunor szuperhősös tévésorozat, a Remake című gyurmára hajazó 3d-animáció és A kozmosz nagykövetei gyerekeknek szóló családi mozi is. "Jelenleg Enyedi Ildikó új filmjén dolgozunk, a Csendes barát - Silent Friend munkacímen futó film előkészületein" - tette hozzá.

Klingl Béla az Anora filmben a VFX supervisor volt, aki a film vizuális effektusainak a készítését felügyeli, a csapata a VFX artist, akik a vizuális effektusokat készítik. "Manapság ezek már digitálisan készülnek, még ebben a filmben is, ami 35 milliméteres filmre forgott - magyarázta. - Az Anorában készítettünk leszálló repülőgépet, kiretusáltunk egy kocsit, ami a repülőt húzza, mintha a repülő most érkezne. Autós jelenetbe tettünk füstölgő gumikat. Kaszkadőr jelenetekbe segítettünk be, például a kaszkadőrök védelme miatt betett biztonsági kellékeket eltüntettük. Zöld hátteres jeleneteknél utcákat, tengerpartot helyeztünk a háttérbe" - sorolta.

A magyar csapat tagjai voltak: Koós Árpád és Klingl Béla VFX supervisor, és VFX artist, Sólyom Tibor a VFX gyártásvezető, és VFX artistok voltak még: Mohamad Fawzi Alnazer, Pálos Róbert, Szántó Zsanett, Zalavári András, Csintalan Péter. Klingl még elmondta: "Az elmúlt években jóval kevesebb magyar filmes VFX munkánk volt, mint előtte, amikor évente 4-5 filmben is dolgoztunk, így próbálunk külföldi produkciókban is dolgozni. Készítettünk VFX-et amerikai akciófilmben, sorozatban, és a Disney egy gyerekeknek szóló stop-motion sorozatában is."

A cannes-i filmfesztivál versenyprogramjában pénteken mutatkozott be az Oscar-díjas Michel Hazanavicius szívhez szóló The Most Precious of Cargoes című francia animációs filmje, ami szintén magyar animátorok részvételével készült. Több mint a felét a Kecskemétfilm Kft. csapata készítette bérmunkában. A stábba két évvel ezelőtt vonták be a Mikulás Ferenc vezette kecskeméti stúdió 40 fős gárdáját.