„Támogassa
Esti gyors

Magánkitérő közpénzen - Hardy Mihály jegyzete

6/04/2023 18:03

| Szerző: Hardy Mihály/Klubrádió

"Beszerzésük pillanatától fogva hivatalosan tagadták, hogy ezek kormánygépek lennének, katonai futárgépként szerepeltek a magyar költségvetésben. Olyan, mintha a Food Panda a bringás futárjainak E-osztályú Merciket vett volna."

2023. április 06. Esti gyors-részlet (2023.04.06. Hardy Mihály jegyzete)
03:51
00:00

Nem tudom, elgondolkoztak-e mostanában az… utazási költségeken? Tudják, arról beszélek, amikor valaki kiküldetésre megy vidékre vagy külföldre a vállalata vagy a magyar állam megbízásából. Ilyenkor ugye a céget vagy a kiküldő állami szervezetet a NAV ellenőrzi, szigorú alapossággal, hiszen nehogy már valaki a vállalatnak vagy a magyar államnak számoljon el magáncélra felhasznált vonatjegyet, szállodát vagy éppen ebédet! Hiszen az ilyesmit azt hűtlen kezelésnek, költségvetési csalásnak nevezik. Ezt még egy kezdő joghallgató is tudja, nemhogy a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője. Vagy mégsem?

Polt Péter legfőbb ügyész rátermett beosztottja ugyanis egy mai levelében olyat talált írni Hadházy Ákos parlamenti képviselő beadványára válaszul, hogy komolyan aggódni kezdtem. A Központi Nyomozó Főügyészségen ezek szerint vagy értelmi fogyatékosok vagy betegesen gyáva emberek dolgoznak. Egyik sem megnyugtató opció.

Az ügy háttere, hogy Hadházy Ákos hivatali visszaélés és hűtlen kezelés miatt tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, miután a magyar kormányfő egyiptomi látogatása után a honvédségi luxus-jet nem Ferihegyre, hanem egy észak-olaszországi repülőtérre ment. Mivel a miniszterelnöknek nem volt hivatalos programja sem Firenzében, sem Pisában, viszont lefotózták az utcán felesége Lévai Anikó társaságában, nyilvánvalóan magánúton volt – állami repülőgéppel és kísérettel. A Központi Nyomozó Főügyészség ebben az ügyben utasította el a beadványt és – sajnálatos módon – hülyeségeket írt le válaszában. Arról, hogy kinek milyen védelem jár, ha kormányfő. Csakhogy ezt nem kérdezte senki, speciel a védelemről szó sem volt.

 
Dassault Falcon 7X
 

Orbán Viktor és csapata rendszeresen használja a Magyar Honvédség Dassault Falcon 7X típusú luxus business jetjeinek valamelyikét – bárhová is utazik. Ezeket a gépeket a Magyar Honvédség kecskeméti bázisa és pilótái üzemeltetik. A szabadon hozzáférhető internetes adatok alapján ennek a gépnek semmiféle katonai változata nincs, csak személyszállításra alkalmas, mahagóni fabetétekkel díszített, bőrülésekkel és kanapékkal felszerelt utaskabinjával. Mégis, beszerzésük pillanatától fogva hivatalosan tagadták, hogy ezek kormánygépek lennének, katonai futárgépként szerepeltek a magyar költségvetésben. Olyan, mintha a Food Panda a bringás futárjainak E-osztályú Merciket vett volna. Mert futja rá…

A birodalmi Falcon 7X üzemeltetése óránként mintegy 6800 amerikai dollárba, azaz mai árfolyamon 2 millió 300 ezer forintba kerül. Nekünk adófizetőknek. Ezek fix költségek, a nemzetközi légiszállításban Európában szigorú szabályok vannak, nem lehet egy sugárhajtású üzleti gépet amolyan sufni-tuninggal, magyarosan „okosba” üzemeltetni. Rövid számítás szerint az olaszországi kitérő minimum másfél órával hosszabb repülést jelentett, azaz kb. 3 és fél millió forinttal volt drágább, mintha az Orbán-házaspár egyenesen hazajött volna.

Teljesen mindegy, hogy most csak shoppingolni ugrottak be „olaszba” Anikó asszonynak, vagy netán valamelyik lány tanul Erasmus-ösztöndíjjal éppen Olaszországban. Ez egy magánkitérő – közpénzen. Más, civilizált, európai országban az ilyen botrányos visszaélés után le kell, vagy inkább le szoktak mondani. Na de nálunk???

 
A319
 

Hardy Mihály jegyzete az Esti gyors 2023. április 6-ai adásában hangzott el.