„Klubrádió
Megbeszéljük...

Lengyel Tibor: A mentőszolgálat ugyanúgy beteg, mint azok, akiket megpróbál ellátni

12/05/2023 18:18

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

A mentőszolgálat vezetése úgy mutatkozik, mint egy dilettáns egyesület, mivel annak ellenére nem kezelik a szervezetüket érintő problémákat, hogy tudatában vannak azoknak – mondta Lengyel Tibor, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének alelnöke. Lengyel a Megbeszéljük című műsorban arról is beszélt, hogy a mentőszolgálat gyakorlatilag ugyanúgy beteg, mint azok, akiket megpróbál ellátni. "Csak nehogy eljussunk oda, hogy a mentőszolgálatot is újra kelljen majd éleszteni" – tette hozzá.

2023. május 12. Megbeszéljük-részlet (2023.05.12.) Lengyel Tibor
12:52
00:00

Lengyel Tibor azzal kezdte az interjút, hogy a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége nevében is jobbulást kívánt Gálvölgyi Jánosnak, kifejezte együttérzésüket a család felé, illetve szorítanak azért, hogy mielőbb felépüljön a művész úr. A Klubrádió műsorvezetője, Gálvölgyi János színművész kórházba kerülésének híre felháborodást okozott, amikor kiderült, hogy mentőautó helyett a lányainak kellett bevinniük őt a kórházba. A mentésirányító a bejelentőtől kapott információk alapján a 2-es prioritási kategóriába sorolta az esetet; az 1-es jelenti a közvetlen életveszélyt. A Mentőszolgálat pénteken elismerte, hogy Gálvölgyi esetében hibásan mérlegelt a mentésirányító.

A szakszervezet hosszú ideje hangsúlyozottan kommunikálja, hogy a mentőszolgálatnál baj van – emlékeztetett Lengyel Tibor. Hozzátette, a mentőszolgálat betegségének egyik fő oka a humánerőforrás-hiány, amit ráadásul a mentőszolgálat el is tagad. A szakszervezet alelnöke szerint nincsenek megfelelően megfizetve a mentődolgozók, ezért elsődlegesen a béreket kellene rendezni.

Lengyel szerint a mentőszolgálat roppant energiákat fordít arra, hogy külcsín tekintetében egy ideális képet mutassanak magukról a lakosság felé. Vannak új autók, új eszközöket és új ruhák – sorolta Lengyel. Hozzátette, a mentődolgozóknak azonban komoly anyagi problémáik vannak, ebből pedig következik egy pályaelhagyás. A pályán maradók pedig megfeszített munkával dolgoznak, illetve vannak, akik sok másod, harmadállásba is dolgoznak, hogy kiegészítsék a keresetüket – nyilatkozta Lengyel.

A szakszervezet a Mentők Napja alkalmából készített egy összefoglalót arról, hogy mennyit keres egy mentődolgozó. Ennek alapján a gépkocsivezetők körülbelül 250 ezer forintot, az ápoló körülbelül 310-320 ezer forintot, a mentőtiszt pedig körülbelül 410-420 ezer forintot keres. Ezek az alapbérek és alapjutalékok, amit minden dolgozó megkap a havi alap óraszámáért – magyarázta Lengyel. Hozzátette, a mentősök ezen felül rengeteg túlmunkát végeznek, ami időt és energiát vesz el a szabadidejüktől, a családjuktól, a pihenésüktől.

Az alacsony fizetések mellett még az is probléma, hogy mentőszolgálat vezetése úgy mutatkozik, mint egy dilettáns egyesület – véli Lengyel. Annak ellenére nem kezelik a szervezetüket érintő problémákat, hogy tudatában vannak azoknak, viszont roppant energiákat fordítanak arra, hogy kifelé mutassanak egy képet a mentőszolgálatról – tette hozzá. Szerinte ez inkompetens hozzáállás a vezetőség részéről. A szakszervezet pedig azt hangsúlyozza, hogy a mentőszolgálat gyakorlatilag ugyanúgy beteg, mint azok, akiket megpróbál ellátni. "Csak nehogy eljussunk oda, hogy a mentőszolgálatot is újra kelljen majd éleszteni" – tette hozzá Lengyel.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Lengyel Tiborral
2023. május 05., péntek 16:20
Riporter: Bolgár György