„Támogassa
Esti gyors

László Imre: Az önkormányzat mikor kap kárpótlást azokért az ingatlanokért, amelyeket elvettek tőle?

6/03/2023 20:08

| Szerző: Klubrádió/szg

Csaknem 9 milliárd forint értékű ingatlanvagyonra adtak be tulajdonlási igényt az egyházak Újbudán, ez az önkormányzati vagyon mintegy 10 százaléka – mondta László Imre polgármester. Közölte, neki polgármesterként az a feladata, hogy az Újbudán élőket szolgálja, tehát ha "felelőtlenül" kiad egy ilyen vagyont, hogy vigyék csak, azzal nem biztos, hogy jól jár el. 

2023. március 06. Esti gyors - részlet 23.03.06. László Imre
11:49
00:00

Csaknem 9 milliárd forint értékű ingatlanvagyonra adtak be tulajdonlási igényt az egyházak Újbudán – tudatta az önkormányzat a 444.hu-val. Mindezt egy Semjén Zsolt által beterjesztett jogszabály-módosításra hivatkozva tehetik meg.

Hasonló helyzetben van Békésszentandrás polgármestere, aki korábban azt írta, a bilincset is vállalja, hogy ne kelljen átadnia az egyháznak a város szerinte több milliárd forintot érő ingatlanjait. Sinka Imre a RTL híradójának úgy fogalmazott: „amikor szó nélkül, kérdés nélkül beadják az ingatlanra a tulajdonlási igényüket azért, mert egy törvény ezt engedi, úgy gondolom, az nem keresztény szellemű cselekedet.”

László Imre XI. kerületi polgármester az Esti gyorsban elmondta, négy ingatlanról van szó, ezek a Szent II. János Pál Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium, a Grosics Gyula Sport Általános Iskola, a Weiner Leó Zeneiskola és „a negyedik viszonylag tiszta”, a Fehér Kavics Kelenföldi Református Óvoda.

Számára azért furcsa ez, mert az 1991-es kárpótlási törvényt nyittatta újra Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, de az is benne van, hogy olyan intézményeket is kérhetnek az egyházak, amelyek sose voltak a tulajdonukban. „Az önkormányzat mikor kap kárpótlást azokért az intézményekért, amelyeket elvettek tőle?” – tette fel a kérdést a kerület vezetője. Aki szerint új kárpótlási lehetőség kellene, hogy a kárt szenvedett önkormányzatok benyújthassák igényüket a kormánynak.

Vajon az egyháznak megvan-e a kapacitása tanerőben, hogy ezeket az intézményeket az elvárt színvonalon működtesse? – fűzte hozzá, megjegyezve, hogy egyértelműen egyre nagyobb a tanárhiány az országban. „Értékeink ezek az intézmények, nemcsak forintosíthatóan, hanem erkölcsileg is, veszteségként értékeljük ezt” – jelentette ki. Ugyanis amikor az iskolákat államosították, csak a funkciót vették el, maga az ingatlan maradt az önkormányzatnál, most azt is elviszik. Egy barátját idézve úgy fogalmazott: ezáltal az újbudai lakosság vagyona csökken 9 milliárd forinttal. Ez az önkormányzati vagyon mintegy 10 százalékát jelenti, nem arról van szó, hogy „jelzetten valamit elvisznek”.

 
László Imre orvos, a DK egészségpolitikusa, Újbuda polgármestere (kép: Facebook)
 

László Imre úgy folytatta: több mint háromszor akkora fejpénzt kapnak az egyházi iskolák, mint az államiak. Ez az egyházi ingatlankikérés az egész országot érinti, 2024-ben pedig önkormányzati választás lesz. Azt mondta, szerinte nagyon határozottan a kampány irányába megy ezzel a kormány.

Közölte, kikéri tapasztaltabb kollégák véleményét és ennek alapján teszik meg a következő lépéseket. Neki polgármesterként az a feladata, hogy az Újbudán élőket szolgálja, tehát ha „felelőtlenül” kiad egy ilyen vagyont, hogy vigyék csak, azzal nem biztos, hogy korrektül jár el. Hangsúlyozta, meg se kérdezték erről őket, de tisztességesen rendezik majd ezt a kérdést, és 10-20 év múlva is el tud majd számolni a döntéssel.

A helyi fideszesek szerinte csak arra törekedtek, hogy feszültséget szítsanak az ott élőkben és megkérdőjelezzék az önkormányzat által nyújtott támogatásokat. Ők viszont semmivel nem járultak hozzá, hogy az Újbudán élő emberek helyzete javuljon. Amikor a pandémiával kapcsolatos „iszonyatos állami elvonás” miatt ingatlanokat kellett eladniuk, akkor a kormánypártiak „nagy ricsajt csaptak”, ezért most meg kérdezi tőlük, hogy a 9 milliárdos elvonást zokszó nélkül hagyják-e.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2023. március 06., hétfő 18:30
Műsorvezető: Dési János