„Klubrádió
Reggeli gyors

Lamperth: Az MSZP-kormány idején is voltak itt kínai nyomozók

11/03/2024 11:56

| Szerző: Klubrádió

Közös járőrszolgálatot látnak el a kínai és magyar rendőrök Magyarországon – erősítette meg szerdán a Belügyminisztérium. 2003-ban a magyar hatóság szintén hívott kínai nyomozókat a kínai közösségen belüli bűnügyek kezelésére Magyarországra. Lamperth Mónikát kérdeztük, aki az akkori belügyminiszter volt: "A kínai nyomozók hatására megszűntek a rejtélyes emberölések a magyar hatóságok tudomása szerint, ezt eredményesen tudták kezelni a kínai kollégák" - mondta. Ugyanakkor szerinte "helyes, ha a parlamentben az ellenzéki képviselők ezzel kapcsolatban tesznek föl kérdéseket."

2024. március 11. Reggeli gyors - részlet 24.03.1. Lamperth Mónika
06:24
00:00
"Azt meg tudom erősíteni, hogy az én belügyminiszteri időm alatt voltak itt kínai nyomozók - mondta Lamperth Mónika. - Ezt a megállapodást nem én kötöttem, nem az én időmben született, de ez belenyúlott abba az időszakba, amikor én belügyminiszter voltam, és elsősorban Budapesten dolgoztak, és nyomozók voltak. Ezt Magyarország kérte, mert a kínai közösségen belül olyan bűncselekményeket követtek el, amit a magyar rendőrök a sajátos kultúra ismeretének hiányában nehezen kezeltek."

2003-ban létezett egy alvilági csoport, amelynek tagjai valamennyien Kína Fucsien tartományából jöttek Magyarországra. A banda honfitársaik kifosztására, megzsarolására specializálódott. A segítségül érkező pekingi rendőrök kínai okmánymintákat is hoztak magukkal, könnyebbé téve a hamisítások kiszűrését. 

 
Lamperth Mónika a 2010 előtti baloldali kormányok meghatározó alakja volt.
Fotó: Földi Imre/MTI
 

"Nekem az akkori rendőri vezetők azt jelentették, hogy ezek a kínai nyomozók hasznosan dolgoztak, ez eredményes volt, és az egy konkrét időszakra vonatkozott, aztán elmentek. De az én tudomásom szerint ebből akkor sem különösebb probléma, sem nagy nyilvánosság előtti polémia nem volt, egyszerűen nem alakult ki ilyen. Tehát én önmagában azt, hogy egy másik állam rendőreivel valamilyen együttműködési megállapodást kötnek, nem tartom ördögtől valónak. Azt helyeslem, hogy az ellenzék – láttam többek között Harangozó Tamás kérdéseit is az interneten – kérdéseket tesz föl, mert én más ügyekben is hasznosnak tartom, hogy mielőtt véleményt formálok, megkérdezem azt, ami hiányzik az információkból, és most erről a konkrét megállapodásról meglehetősen keveset tudunk." Harangozó Tamás (MSZP), az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának alelnöke aggodalmát fejezte ki, hogy a kormánytól semmilyen tájékoztatást nem kaptak a témában, hozzátette: a bizottság következő ülésén napirendként tervezik felvenni a magyar-kínai rendészeti együttműködés ügyét.

Lamperth nem tud olyanról, hogy elkaptak embereket és elvitték magukkal Kínába. "Nem volt ennek akkora jelentősége. Akkor volt egy ilyen időszak, amikor hirtelen nagyon sok kínai ember érkezett Magyarországra. Ők a saját közösségükön belül kialakítottak bizonyos szabályokat, amik sokszor nem egyeztek meg azzal, amilyen szabályok Magyarországon vannak. Nemcsak jogszabályok, hanem kulturális szokások, és igazából ezeknek a kezelésére jöttek ezek a rendőrök, és az a tekintetben eredményes volt, hogy azok a problémák, illetve a rejtélyes emberölések a magyar hatóságok tudomása szerint akkor megszűntek, ezt eredményesen tudták kezelni a kínai kollégák."

Lamperth az előző időszakban öt évig jegyzőként dolgozott a XV. kerületben, és ott van a Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola. "Nekem hivatalból is volt dolgom velük, és én ott azt tapasztaltam, hogy már nagyon sok olyan kínai fiatal nőtt itt föl, akik egyébként magyarul és kínai nyelven beszélnek. Hogy őket használják ebben, vagy nem, azt nem tudom. Mindenesetre, ha az én dolgom lenne egy ilyet megszervezni, lennének ötleteim, hogy mit lehet csinálni, és az a gyanúm, hogy a Belügyminisztériumban is vannak erre nézve ötletek. A kínai rendőrök Magyarországon semmilyen hatósági jogosítvánnyal nem rendelkezhetnek. Tehát az ő munkájuk maximum egy segítő munka lehet, ahol – tételezzük föl – most egy kínai és egy magyar rendőr járőrpáros dolgozik az utcán, ott hatósági intézkedés, bármilyen hatósági lépés foganatosítása csak és kizárólag a magyar hatósági embernek lehet."

De a gyakorlati végrehajtás, az valóban vet föl kérdéseket, tette hozzá: "tehát például nem tudjuk, hogy ezt a megállapodást milyen időre kötik, nem tudjuk, hogy ez milyen térséget érint, gyanítom egyébként, de ezek csak ilyen feltételezések, hogy mondjuk elsősorban Budapestet. Tehát én azt gondolom, hogy az helyes, hogyha a parlamentben az ellenzéki képviselők ezzel kapcsolatban tesznek föl kérdéseket."

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Lamperth Mónikával
2024. március 11., hétfő 07.40
riporter: Szénási Sándor