„Klubrádió
Reggeli gyors

Küszöbön a sztrájk

14/01/2019 12:41

| Szerző: Klubrádió

Soha nem volt ekkora hajlandóság a sztrájkra, mondja az egyik szakszervezeti vezető, még nem értük el a kritikus pontot, vallja a másik. Ami biztos: a PDSZ már megalakította sztrájkbizottságát.

2019. január 14. Szűcs Tamás a sztrájkról
06:56
00:00

Soha nem látott mértékű elégedetlenséget tapasztal a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, ezért alakított sztrájkbizottságot. Egy helyi felmérés szerint a tanárok 80 százaléka hajlandó sztrájkolni – mondta el Szűcs Tamás, a szakszervezet elnöke, aki szerint a hajlandóság a következő hetekben még nőni fog. 19-én akár 150-200 helyen is lehet tiltakozó akció, útlezárás, tüntetés. Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke úgy véli: még nem érte el a kritikus pontot az elégedetlenség.

A PDSZ sztrájkbizottsága megpróbálja mindenhová eljuttatni az információt a tervezett munkabeszüntetésről. Megteremti annak törvényes lehetőségét és elkezdi a szervezést. Az természetesen a munkavállalók döntése lesz, hogy végül sztrájkolnak-e, vagy sem. Szűcs Tamás szerint több sztrájkbizottság is alakulhat még és ezek létrehozhatnak egy központi, koordináló szervezetet.

Az ellenérdekű félnek, jelen esetben a kormánynak most öt napja van arra, hogy kijelölje saját tárgyaló bizottságát, ha betartja a törvényt.

Az interjút a felső ikonra kattintva hallgathatja meg. A riporter Szénási Sándor. FOTÓ: