„Klubrádió
Azt beszélik

Konkrétan sokkot kapott, halálfélelme volt

5/03/2024 15:00

| Szerző: Klubrádió/Gőzsy Kati

Egy kaposvári, korábbi bántalmazási ügyről számolt be Huszka Imre, újságíró, a Kapost.hu-tól az Azt beszélikben. Kozma Lilla Rita írónőről írt cikket, akit egy máig hivatalban lévő politikus bántalmazott szexuálisan, 15 éves korában. A nyomok a jelek szerint egy kormánypárti politikushoz vezetnek. 

2024. március 01. Azt beszélik - részlet 24.03.01. Huszka Imre
08:31
00:00

Kozma Lilla Rita szociális munkás, írónő, aki Kaposváron született és itt töltötte az ifjú korát, és itt, Kaposváron szenvedte el ezt a bizonyos súlyos bántalmazást, ami egy életre kiható traumát okozott neki, mutatta be az áldozatot Huszka Imre, újságíró. 2009-ben történt Lillával a bántalmazás, tehát hosszú ideig nem beszélt róla. Egy éve, a szintén kaposvári gyökerű D. Tóth Kriszta által alapított wmn.hu című internetes lapban írt először erről az egész történetről, aminek volt egy olyan mondata, hogy őt egy máig hivatalban lévő politikus bántalmazta szexuálisan, 15 éves korában.

Huszka úgy keveredett az ügybe, hogy a február 16-án zajló tüntetésről írt cikket Kapost-ként. Itt lépett fel egy hattagú csoport, a szexuális bántalmazást elszenvedők csoportja is. Saját példájukon keresztül is be kívánták mutatni ennek a társadalmi veszélyességét, és azokat a szörnyűségeket, amelyeknek sajnos nagy része általában rejtve marad, nem kerül se a hatósági eljárás alá, se a nyilvánosság elé. Ennek a csoportnak egyik tagja egy bicskei áldozat, egy másik tagja pedig Kozma Lilla Rita.

"Miután én írtam egy cikket erről a bizonyos tüntetésről, és az ő fellépésükről, utána megkeresett Lilla – folytatta Huszka –, és megbeszéltük, hogy erre a kérdésre is – ami egy abszolút jogos kérdés, hogy hogy került ő egy politikus közelébe 15 évesen, megpróbálunk válaszolni úgy, hogy azt, hogy a drámai szituációt hajlandó lesz elmondani részleteiben. Persze itt nem az idézőjelbe vett pikáns vagy mocskos részletekről van szó, hanem azokról a körülményekről, amik mondjuk belesodorhatnak egy ilyen fiatal lányt egy ilyen szituációba. Ez jelent meg aztán egy következő cikkben a Kapost.hu-n, amikor egy kvázi monológ formájában elmondja ezt a történetet, hogy ő Fidelitas-aktivista volt Kaposváron középiskolás korában, 15 évesen, és a 2009-es EP választási kampányban kaptak jelentős sokrétű feladatokat, telefonos mozgósítást, szórólapozást, aláírásgyűjtést és egyebeket."

 
Kozma Lilla Rita
Facebook Kozma Lilla Rita szerzői oldala
 

Huszka a bántalmazást így írta le: "Amikor arra került a sor, hogy a számla ellenében kifizessék a telefonköltségeit, akkor ez a bizonyos politikus, aki irányító szerepet vállalt a kampányban, igazgatta a fidelitasos fiatalokat, hogy mit csináljanak, merre menjenek, látta el őket utasításokkal, megszervezte a dolgokat. Ő azt mondta neki, hogy találkozzanak ott a házuk közelében, és akkor odaadja a pénzt. Találkoztak, és beinvitálta az autójába, aztán elvitte egy elhagyatott helyre, ahol aztán először csak szóban, később pedig fizikailag is sor került erre a bántalmazásra, aminek a részleteiről tényleg nem mondott semmit, mert azt mondja, hogy négy évig járt pszichológushoz terápiára ez ügyben, és valóban kiesik neki egy 20-25 perces időszak, amikor nem emlékszik semmire. Konkrétan sokkot kapott, halálfélelme volt, pánikrohama, egyszerűen nem volt magánál. Majd kiderült, hogy miután visszavitte a lakóhelyükhöz közelebb az illető, kiderült, hogy nincs is nála annyi pénz, hogy kifizesse. Tehát, hogy nem is ez volt az alapvető célja, hogy akkor rendezzék ezt a bizonyos tartozást, hanem egészen más."

Ennek különböző következményei lettek még. "Küldött neki egy-két sms-t, jelezte, hogy hát nagyon jó lenne, hogyha ez a történet köztük maradna. Aztán később, Lilla néhány felnőttnek még ott, ebben a körben, akik szintén velük voltak a kampányban, azoknak elmondta ezt a történetet, ők is figyelmeztették rá, idézőjelben jószándékkal, hogy jó lenne, ha erről nem beszélne senkinek, mert könnyen baja lehet belőle. És aztán így eltemette magában, még a szüleinek sem szólt, mert tényleg attól félt, hogy esetleg olyan következményei lesznek rá, és a családjára nézve, amit nem tud kezelni. Hát most nyilván egy 15 éves gyerekről van szó."

Ki lehet a bántalmazó? "Lilla azt állítja, hogy hivatalban van még, és akkor is hivatalban volt. A Fidesz KDNP-re és hasonlókra gondolunk, akik a Fidelitas-kampányt irányították, akkor leszűkül a kör egy 8-10 emberre, aki itt ebben szóba jöhetnek. Lilla az akarja elérni a történetével, hogy minél kevesebb ilyen eset történjen, illetőleg azok, akik erre hajlamosak, azok gondolják meg akár háromszor is, hogy milyen következményei lehetnek, illetve milyen életre szóló traumákat képes ez okozni egy fiatal személyiségben. Most pillanatnyilag itt tart a dolog, sokan kétségbe vonták a történet hitelességét. Én úgy gondolom, hogy az életszerűségéhez, amit általában bírósági tárgyalásokon szoktak így megfogalmazni, ahhoz nem fér kétség."

"Bár sokan rögtön követelték a fejét, hogy vagy megmondja a nevét, vagy pedig nem ér az egész semmit, tette még hozzá Huszka - Én is úgy gondolom, hogy erről szó sincs. Ezzel is egy olyan tanulságot lehet nyilvánosság elé tárni, hogy valójában ezek a dolgok szinte mindig a hatalomról szólnak."

Nemrég Kozma Lilla Rita – a #Nemfélünk kezdeményezés tagja – nyilatkozott nekünk is a Dialógus a gyermekekért: Összefogás a hazai gyermekvédelem megerősítéséért című rendezvényen, az itt készült videót alább tekintheti meg.

Azt beszélik/interjú Huszka Imrével
2024. március 1. péntek 15:00
Riporter: Józsa Márta