„Klubrádió
Megbeszéljük...

Kökény Mihály: Nem biztos, hogy Kásler járványügyben kompetens

25/05/2021 23:01

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Pánikszerű járványügyi intézkedések és az indokolatlan beruházások nem a kormány felkészültségét bizonyítják Kökény Mihály volt egészségügyi miniszter szerint. A politikus szerint az sem biztos, hogy járványügyi szempontból Kásler Miklós szavára lehet adni.

2021. május 25. Megbeszéljük - részlet 21.05.25. Kökény Mihály
19:23
00:00

"Nem tudok mondani az elmúlt egy évben egy olyan körülményt sem, amit ne helyesen ítéltünk volna meg" – mondta Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter a Hír TV-nek.

Kökény Mihály volt egészségügyi miniszter a Klubrádiónak azt mondta, hogy nagyon nehezen tudna olyan példát mondani, amikor a kormány időben megfelelő módon, helyesen, szakmai elvárások járt volna el járvány elleni védekezés során.

Hozzátette, "nem biztos benne, hogy Kásler Miklós egyáltalán meg tudja ítélni ezt a kérdést, hiszen már réges rég nem az emberi erőforrás miniszter irányítja védekezést". A kormányban olyan centralizált, militásris rendszert alakítottak ki, amely révén lényegében a teljes szakellátás kórházak rendelőintézetek, az operatív törzs vezetői Pintér Sándor belügyminiszter felügyelete alá kerültek.

Az Országgyűlés plenáris ülése
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
 

Ő Kökény szerint a járvány alatt mindössze annyit tett, hogy 2020 áprilisában kiüríttette a kórházi ágyak 50 százalékát. A manőver során két orvos mondott fel. Amikor az észak-olaszországi események híre eljutott Magyarországra a kormányban is eluralkodott a pánik. A betegek többségét hazaküldték a kórházakból, nagyon szigorú korlátozásokat vezettek be. A politikus úgy véli, hogy ezután kezdték csak a járványt üzleti oldaláról megközelíteni. Ekkor vettek a szükségesnél sokkal több, és az indokoltnál sokkal drágább lélegeztetőket, majd az EU-ban nem jóváhagyott vakcinákat.

Mindezen pániktól, majd pedig nyerészkedéstől vágyában elkövetett intézkedések tükrében elképzelhetetlennek tartja Kásler állítását.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Kökény Mihállyal
2021.05.25., kedd 16:15
Riporter: Bolgár György