„Hírek

Kis magyar kabalaállat-történelem

17/12/2019 14:03

| Szerző: Klubrádió

Vízipók tegnap csúfosan visszavonult, úgy tűnik, a közönség véleményét monitorozva a szervezők belátták, hogy nem volt szerencsés választás a figura. De nem ez az első ilyen eset, hogy egy kabalaállatot még idő előtt nyugdíjaznak. Most a 21. század kevésbé sikeres magyar kabalaállatait mutatjuk be - sok-sok képpel és videóval.

Vízipók jött, látott, vesztett - nagyon gyorsan visszavonták a figurát - tájékoztatott a Magyar Vízilabda Szövetség.

Ő volt az, sokan a "tangás tevepata" eposzi jelzővel illették.

Ugyanő illusztris társaságban.

Ha csúfos végű kabalafigurára gondolunk, legtöbbünknek biztosan Bol-dog jut az eszünkbe, aki Gyárfás Tamáshoz köthető. A sokak szerint félelmetes (egyesek szerint Kóbor Jánosra hajazó) kabalafigura is le lett cserélve hamar - Gyárfás egy ismerőse készítette ingyen.

Bol-dog és Kóbor János
 
Bol-dog és Kóbor János
 

A fehér puli a nemzetközi sajtóban is sok támadást ért meg, de idehaza is leginkább a röhögéssel vegyített rettegés, valamint szekunder szégyen kísérte a kutya útját. Lépni kellett.

Bol-dog nem boldog
 
Bol-dog nem boldog
 

"Bol-dog kimúlt. Tudni kell, hogy ő koraszülött volt." - nyilatkozta az egykor szebb napokat is megélt úszószövetségi elnök. 

Ezután pályázatot írtak ki, amit Tatai Tibor grafikusművész nyert meg, aki szerint a a kabalákban virág és medúzákra emlékeztető elemek vannak. Lilly és Willy lettek Bol-dog utódai, a hatalmas pénzeket felemésztő 17. FINA Világbajnokság kabalafigurái. Őket később átnevezték: Water Lilly és Water Willy helyett Water Lili és Water Lali lett a nevük - részben azért, mert a Willy szó angolul nemcsak egy férfinév, de a férfi nemiszervre is utalhat.

Már a 2014-es vízilabda EB kabalaállata is problémásnak bizonyult. A közönségszavazás alapján az Európa-bajnokság békája az Alfred nevet kapta, de ő is megosztó figura volt, sokak szerint inkább emlékeztetett egy pókra.

Alfred, a béka
 
Alfred, a béka
 
A kép forrása: Magyar Vízilabda Szövetség
 

Hamar nyugdíjba vonult Mangalaci is. Ő lett volna 2019-ben a DAC futballcsapatának a kabalafigurája, de végül arra jutottak a szurkolók - szavazással -, hogy nem szerencsés egy malacot kabalaállatnak választani, mert az ellenfél szurkolói röfögésben és mongolozásban is kiélhetik magukat.

puli, gólya, vidra - kabalaállatok

De térjünk vissza Bol-doghoz, mert ő felelevenítette a mindenkori magyar kabalaállat-történelem legszebb hagyományait, egy időben minden magyar rendezésű eseményhez pulit képzeltek a szervezők. Ilyen volt a 2006-os budapesti úszó Európa-bajnokság például, ahol egy tócsából mosolyog ránk a loncsos terelőkutya; aki már a 2005-ös junior EB-n is szerepelt, illetve később a magyar-horvát közös pályázású futball EB-n is őt indítottuk. A 2005-ös eseményere az - egyébként a vízért olyan nagyon nem rajongó - puli a gólyával és a vidrával volt versenyben a kabalaállati címért, és meg is nyerte.

A horvát-magyar közös rendezésű 2008-as futball EB-ből nem lett semmi, így a focipulink sem lett világszerte ismert.

 
 
 

 

Aztán ott van a Fradi csirkekénk is emlegetett sas, aki szintén annyira nyomasztó lett, hogy talán még a Kubatov-listára sem kerülhetne fel.

Van még tehát mit gyakorolni - bár idétlen kabalaállatokban az amerikaiak is verhetetlenek tudnak lenni, de rengeteg más szerencsétlen nemzetközi példa is hathatott a magyarok géniuszára.

De addig is gyönyörködjünk az "igazi" Vízipókban, aki nemrég került a Színes Város csoport jóvoltából egy Szigony utcai ház falára.

Vízipók