„Klubrádió
Reggeli gyors

Kéri tudja, miről hallgat az ellenzék

18/06/2021 09:47

| Szerző: Klubrádió

Milyen az ellenzék első programja? Miben különleges, miben homályos és miben vitatható? Kéri László válaszolt.

Kéri Lászlótól is azt kérdezték a Reggeli gyorsban, mint a héten többektől, mit szól az ellenzéki összefogás programjáról, és hogy miért nincs benne szó a melegházasságról, vagy éppen az Európa-bajnokságról, a fociról. Kéri nem jött zavarba, és jelezte, hogy Az egészséges Magyarország alpontban van szó sportról és sportpolitikáról is.

2021. június 18. Reggeli gyors-részlet: Kéri László (2021.06.18.)
11:53
00:00

Kéri ugyanakkor leszögezte, ez nem kormányprogram, hanem inkább "egy feladatleírás, amivel a választókhoz fordulnak, hogy jól látják-e, hogy ezek a feladataik, és jól körvonalazták az értékrendjüket". Ez szerinte az előzetes, megvitatandó fázisa a valódi programnak, nem olyan, amiben aktuálpolitikai kérdésekre választ lehet kapni.

"De majd idővel bekerülhet, hogy eltörölik a tegnapelőtt elfogadott törvényt is".

Kéri szerint mind a 9 fejezetben azt ígéri az ellenzék, hogy visszavonják azokat a törvényeket, amik a legvitatottabbak, mint például a rabszolgatörvényt, vagy az oktatásról szóló fejezetben ígérik, hogy megszüntetik az egyetemek kiszervezését közalapítványokba, és az egészségügyi szolgálati törvényt is megszüntetik.

Ennek az anyagnak "az egyik vonulata, hogy mit nem tartanak folytatandónak az elmúlt 12 év gyakorlatából, a másik, hogy milyen Magyarországot ajánlanak a választóknak. Ehhez hozzá lehet szólni, vitatni" - mondta Kéri, aki el is mondta, mivel vitatkozik.

Szerinte a 9 pont nagyon különböző szinten van kifejtve, látszik, hogy "politikusok csinálták politika iránt érdeklődőknek". Az első pont a szabad Magyarország, ami a politikai élet legfontosabb kérdéseivel foglalkozik. A legkidolgozottabb rész az új alkotmánnyal kapcsolatos pont, mondta. A médiában és az önkormányzatoknál visszacsinálási szándékot lát: a "közszolgálati médiát" hogyan lehet feltámasztani, és olyanná tenni, mint volt.

A többit nem látja ennyire kidolgozottnak, de legalább megjelenik valami, mondta, és megjegyezte, hogy ilyen komolyan a klíma- és környezetvédelmet még vették komolyan a jövőt alakító tényezők között.

A gazdasági fejezetet tartja a legkevésbé kidolgozottnak, illetve a korrupció problémakörével is csak néhány sor foglalkozik.

Ami szerinte nem jelenik meg a programban, az az, hogy mit kezdenek az alkotmányossággal: az egyik út, hogy a 2011 után született jogszabályok azon részeit alkotmányellenessé lehet minősíteni, amik ami a politikai életet alakították, mint a választójoggal kapcsolatos kérdések, az Alkotmánybíróság helyzete, és az új kormány "szabad utat kapna, hogy a maga belátása szerint alkotmányozzon".

"A másik út a rögösebb". Szerinte a hatpári egyeztetés ehelyett azt, "sőt egy óvatosabb fajtáját" választotta, hogy széles társadalmi előkészítés után népszavazással jóváhagyott új alkotmányt készít. Kéri szerint ez a javaslat azonban "hallgat azokról a felvetésekről, hogy a megörökölt rendszer olyan mértékben kötné gúzsba az új kormányt, hogy legjobb lenne ketté törni. Erről a vitáról ez az anyag hallgat".

Kéri a radikális megoldás mellett van, hiszen a saját alkotmányával is ellentétes az a hatalomgyakorlási mód, amit a Fidesz intézményesített az elmúlt 11 évben. Ez az alkotmány legális, de nem legitim. Tehát jogilag abszolút rendben lehet, de a társadalmi elfogadottságáról súlyos csend van, mert nem is próbálkoztak, és a Fidesz-rendszer lényegében ilyen, állapította meg.

Ez a probléma, hogy legális a Fidesz-rendszer, de nem legitim, mivel a társadalmi többségi jóváhagyáást nem tudhatja maga mögött.