„Klubrádió
Reggeli gyors

Karácsony lehet Orbán kihívója

17/05/2021 06:51

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Még az arkansas-i Democrat Gazette-ben is megjelent a magyar politikai élet hétvégi híre. Nemzetközi lapszemle Karácsony bejelentéséről, és az orbáni rendszerről.

Az arkansas-i Democrat Gazette beszámolt a magyar politikai élet hétvégi híréről, hogy indul a miniszterelnök-jelöltek előválasztásán a 45 éves Karácsony Gergely, aki főpolgármesteri választást megnyerve a Fidesz eddigi legnagyobb választási vereségét idézte elő.

2021. május 17. Lapszemle 20210517/Csernyánszky
05:03
00:00

Az ellenzéki pártok a 2019-es stratégiát követik a 2022-es parlamenti választásokon is, hisz ez az egyetlen esély arra, hogy kormányváltás legyen. Ebben a hatpárti szövetségben ismét részt vesz a radikális és antiszemita múltjától megszabadult és megtisztult Jobbik is.

A Reuters alapján a New York-i Metro újság is beszámol Karácsony Gergely jelöltségéről. A címben azt emelik ki, hogy elindul az előválasztáson, hogy Orbán Viktor kihívója lehessen, majd az ellenzéki politikus Fb-oldaláról idéznek hosszasan arról, miért vállalja a megmérettetést. A Medián közvéleménykutatás eredményét illesztik a szövegbe, amely szerint a Fidesz – a legutolsó felmérés szerint 40, míg az egyesített ellenzék 36%-on áll.

A Deutsche Welle megelőlegezi Karácsony győzelmét a baloldali pártok előválasztásán, miután már a hatból három párt is őt támogatja. Azt RTL Csoporthoz tartozó német NTV is esélyesnek ítéli meg Karácsony indulását, jelezve eltökéltségét, miszerint le akarja váltani Orbánt. Emellett rendkívül népszerű politikusként írja le.

Az NTV is követte a főpolgármester szombati Fb-élő bejelentkezéseit, így beszámolt a Budapesttől 270 km-re lévő Nyirtasból indult kampányeseményről is. Itt viszont azt írják, hogy kicsit előzi a Fideszt az egységes ellenzék a közvéleménykutatások szerint.

A Suddeutsche Zeitung óvatos politikusként mutatja be Karácsonyt, akinek – a lap szerzője, Kathrin Kahlweit szerint, az elkövetkező hónapokban ajánlott támadásba átlendülnie. Ugyanakkor a 2019-es ellenzéki összefogást olyan sikeres modellként írja le, ami tökélyre fejlesztve esélyt teremt, nem beszélve arról, hogy Karácsonyon nem tud fogást találni a Fidesz. Bizonyította ezt a főpolgármesteri választás is.

Ugyanakkor jelzi a problémát is, hogy a kormány megfosztja az ellenzéki vezetésű önkormányzatokat eddigi bevételeitől, és emiatt Karácsony közvetlen uniós forrástámogatást kért Brüsszeltől.

A nemzetközi újságíró csapatból álló európai online sajtótermék, a Modern Diplomacy Orbán portréját körvonalazza, miként lett a szenvedélyes másként gondolkodó politikusból autokrata, nacionalista kormányfő, aki maga bomlasztja belülről a magyar demokratikus rendszert a gyorsan átírt alkotmánynak betudhatóan. Az átfogó, antidemokratikus intézkedések mellett még az óriásplakátok kormányzati kisajátítására is kitér az elemzés, együttérzően megjegyzi: sok szerencsét annak, aki az ellenzék fákra és oszlopokra kiragasztott szórólapjait akarná elolvasni.